Turkiet

Börek är en av de äldsta maträtterna från d

Tepsi börek och mitit köfte i tomatsås, från Bosphorus

Idag bekantar vi oss lite närmare med lunch- och middagssortimentet i Hötorgshallen och tar en titt hos Bosphorus. Börek är en av de äldsta maträtterna från det turkiska köket och vissa menar att det till och med härstammar från antikens Rom. På turkiska är börek en paj bakad på yufka, det vill säga filodeg, och ordet i sig: ”bur”, betyder att vrida något, vilket syftar på de former man skapar av den fyllda degen. Bosphorus […]

Tepsi börek och mitit köfte i tomatsås, från Bosphorus Läs mer »

Krispig, kladdig och ilande söt - tillsamman

Baklava, det sötaste som finns

Baklavan är en underbar dessert. Krispig, kladdig och ilande söt – tillsammans med kaffe förvandlar den vilken tre-fika som helst till en oförglömlig upplevelse. Framförallt energi- och humörmässigt! Ursprungligen kommer bakverket från det Osmanska riket men idag finns den utbredd över hela Balkanhalvön, Mellanöstern och även in mot Centralasien. Desserten består av flera lager filodeg, ett slags tunna veteplattor. Fyllningen mellan dessa varierar från valnötter och kanel till pistach- och mandelkorn. Bakverket glaseras (och konserveras

Baklava, det sötaste som finns Läs mer »

Den turkiska burgaren hos Turkiska delikat

Turkisk burgare hos Turkiska delikatesser i Hötorgshallen

Ett paket perfektion. Den turkiska burgaren hos Turkiska delikatesser i Hötorgshallen är närmast legendarisk i lunch-Stockholm. Det fluffiga, fyllda franskabrödet finns i en mängd variationer: kryddiga köfte, äggvända och friterad auberginer, saftiga falafel och zucchiniplättar är några utav ingredienserna och de finns både i vegetariska och veganvänliga kombinationer. Allt är hemlagat och dagsfärskt och kostar runt 50 kr. När vädret ger med sig är burgaren perfekt som Konserthustrappe-lunch. Bilder lånade av annasthlm, helperev och innovationevent.

Turkisk burgare hos Turkiska delikatesser i Hötorgshallen Läs mer »

eras specialitet är mezerätter. Perfekt för

Mezerätt: rostade kikärtor och aubergine från Bosphorus

Bosphorus Meze Store i Hötorgshallen är som att vandra rakt in i vegetarianernas himmelrike. Deras specialitet är mezerätter. Perfekt för en somrig picknick när du hellre njuter av maten och sällskapet än står och hackar persilja eller mosar kikärtor. En av Bosphorus absolut mest populära mezerätter är deras sallad ”Rostade kikärtor och aubergine”. Salladen innehåller aubergine, rapsolja, kikärtor, kryddor (bl a paprika, vitlök, spiskummin), granatäppelsirap och persilja. Granatäppelsirapen gör att den har en oväntad söt lite kola-aktig smak. En saftig sallad

Mezerätt: rostade kikärtor och aubergine från Bosphorus Läs mer »

k väl ordet tillverkat - de gör nämligen all

Handlarintervju med Master Kebab/Hisar Fastfood

Master Kebab är en av Sveriges första kebabrestauranger, redan 1979 slog de upp portarna i Hötorgshallen och sedan dess har de dagligen tillverkat och sålt en av stans godaste kebaber. Märk väl ordet tillverkat – de gör nämligen all kebab helt från start på plats i Hötorgshallen och med jämna mellanrum ser man en kebabstock (cylindern med nötkött runtomkring) rullas genom saluhallen för att sedan fyllas på och grillas till perfektion i butiken. För lite

Handlarintervju med Master Kebab/Hisar Fastfood Läs mer »

Greens and vitamins!


 Stekt Tavuk-kyck

Middagstips: Tavuk-kyckling från Bosphorus i citrus-sällskap

Allt som behövs. Greens and vitamins! Stekt Tavuk-kyckling. Krispigt, friskt och himmelskt gott. För dig som vill ha en snabb, enkel, näringsrik och balanserad middag är Tavuk-kycklingen från Bosphorus en riktig pärla. Den är spröd, saftig och kryddig och med smakerna rosmarin, anis, oregano, persilja och selleri blir det som en ört-trädgård i en tugga! Mezerätter äts ofta i ett slags smörgåsbord där man kombinerar lite av varje men de går lika bra att lyfta

Middagstips: Tavuk-kyckling från Bosphorus i citrus-sällskap Läs mer »

finns Izmir Kebab som, när det startades 19

Handlarintervju Izmir Kebab

Om du vill äta en av Stockholms godaste kebaber är det till Hötorgshallen du ska gå. Där finns Izmir Kebab som, när det startades 1979, var ett av Stockholms första dönerkebabställen. Förutom kebaben är Izmir Kebab även omtyckta för sin egengjorda köfte, det vill säga turkiska lammfärsbiffar. Izmirs variant kryddas med kajenn, yoghurt, persilja och några till kryddor som hålls hemliga. Perfekt för en lunch på hötorgstrappan en solig vårdag. Vi passade på att fråga Osman Ayvazoglugil, som har

Handlarintervju Izmir Kebab Läs mer »