Efterrätt

Så gör du egen sirap med mynta

Nu prunkar det av grönska i mångas trädgårdar och balkonglådor, och det är dags att skörda örterna av ditt hårda arbete under sommaren. Eller hårt och hårt, mynta växer ju lite som ogräs i Stockholm. Men ogräs är det ju inte, tvärtemot är mynta så väldigt friskt och gott, för att inte tala om hälsosamt (säg hejå till huvudvärk och hudirritation till exempel). Men vad ska en göra med alla blad? Sirap till exempel! Sirap […]

Så gör du egen sirap med mynta Läs mer »

Helgbak: Banana Split Cheesecake

Den här cheesecaken gör förstås barn glada, men framförallt dig själv. Du får nämligen gå loss med spritsen som en sann konditor, men ändå inom det beprövade dessertområdet Banana Split. En semester- och fikaklassiker på samma gång helt enkelt. Gå all in med helgbaket innan jobb och skola dragit igång för fullt: Banana Split Cheesecake Prep time: 5 mins Cook time: 40 mins Total time: 45 mins Serves: 10 Ingredients Botten: 100 gram smält smör

Helgbak: Banana Split Cheesecake Läs mer »

Ugnsbakad brie med pecannötter och honung

Det här lagar du på under en minut, när gästerna plötsligt dykt upp på terasstrappan och kylen ekar tom. Du behöver nämligen bara tre ingredienser: brieost, nötter och honung. De två sistnämnda brukar finnas i de flesta skafferi, och eftersom att brie har bra hållbarhet så kan du med fördel låta det bli en basvara i kylen. Ifall du råkar ha en näve bär så kan du finhacka och strössla dem över osten innan allt

Ugnsbakad brie med pecannötter och honung Läs mer »

Seg toscakaka med kokos i långpanna

Den här somriga kokoskakan med kakao och vispgrädde har allt: knäckigt toscatäcke, seg och saftig botten, få ingredienser och dessutom kräver den inte mer än en vanlig långpanna. Smidig och så god, perfekt att bjuda på i fikarummet under semstern (färre folk: fler bitar till dig själv!). Kakao och kokosflingor finner du hos Pierias Livs på Hötorgshallens nedre plan. Seg toscakaka med kokos i långpanna Prep time: 10 mins Cook time: 50 mins Total time:

Seg toscakaka med kokos i långpanna Läs mer »

Brillat Savarin och smultron i sockerlag

Den här lilla kombon ställer du fram på bordet en sensommarkväll i juli när du vill unna dig något riktigt gott. Brillat Savarin är en otroligt krämig ost gjord på komjölk och grädde. Tänk dig världens godaste brie, så smakar den. Om en trycker till försiktigt på toppen så bildas en grop som är perfekt att servera marmeladen i! Till exempel fikonmarmelad eller smultron i sockerlag. Låt det rinna hypnotiserande längs med kanterna, blir bara

Brillat Savarin och smultron i sockerlag Läs mer »

Glutenfri rabarber- och jordgubbspaj

Sommar i pajformat! Den här somriga pajen tillagas på rabarber och jordgubbar och är dessutom glutenfri. Serveras ihop med vaniljsås eller vaniljglass. Glutenfri rabarber- och jordgubbspaj Serves: ca 10 bitar Ingredients 150 g smör 1 ¾ strösocker 2 dl havremjöl, eller mixade havregryn 3 dl mandelmjöl 2 ½ dl majsstärkelse, maizena 1 tsk vaniljsocker 3 rabarberstjälkar 2 dl jordgubbar 2 msk strösocker Instructions Sätt ugnen på 175 grader. Blanda ihop smör, socker, havremjöl, mandelmjöl, maizena

Glutenfri rabarber- och jordgubbspaj Läs mer »

Sommarens enklaste dessert

Den här fräscha och bäriga efterrätten vispar du ihop på mindre än fem minuter. Hemligheten är att marinera jordgubbarna i en citron- och sockerlag, det ger en syrlig och frisk smak som passar utmärkt efter grillad mat. Varva med smulade digestivekex. Testa att byt ut digestive mot Savoiardi (de kex som används i tiramisu) ifall du vill variera desserten. Sommarens enklaste dessert Prep time: 2 mins Cook time: 2 mins Total time: 4 mins Serves:

Sommarens enklaste dessert Läs mer »

Får det lov att vara en kanderad ros?

Den 2 juli är det Rosens dag, denna ljuvliga blomma. Rosor kan man använda på många olika sätt i matlagning och bakning, ett av dem är genom att kandera dem. Kanderade blommor är perfekt till att dekorera dina bakverk och desserter med och passar även bra som smaksättning på glass! Tänk på att snittrosor du köper i affären kan vara besprutade och inte så bra att äta. Plocka helst blommorna  i trädgården eller ute i

Får det lov att vara en kanderad ros? Läs mer »

Kex istället för mjöl på Balkan -> recept på Plazma-stubbe

Plazmakex är kända över hela Balkan berättade Kristian på Prima Delikatesser i Hötorgshallen. Kexen finns i kak, glass, choklad och mjölform, i frysta tårtor och små snackspåsar och i nästan alla småbarnshem. De är helt enkelt enormt kända och alla har sin relation till varumärket. Flera generationer har växt upp med de Bambi-producerade kakorna och de flestas mormor har ett hemligt recept på någon torta med plazma som huvudingrediens. På Balkan är det nämligen inte

Kex istället för mjöl på Balkan -> recept på Plazma-stubbe Läs mer »

Citronkladdkaka med jordgubbar och creme fraiche

Det är lite av citronens vecka här på bloggen. Först var det citronskal på dadlar, citronpastan igår och nu och en somrig citronkladdkaka. Med betoning på citron, den här saftiga tårtan formligen exploderar med citrussmak den första tuggan. Ifall du har ett gäng små penséer på balkongen så kan du garnera med dem, de är nämligen ätbara. Smaken är mild viol-aktig, och så lite grön förstås. Den här kladdkakan är perfekt inför studentskivan, jobbavslutningen eller

Citronkladdkaka med jordgubbar och creme fraiche Läs mer »