Recept

Tips på recept

Här delar vi både recept från våra egna handlare och tipsar om recept som vi hittar på andra matsidor.
Letar du efter matinspiration från något särskilt land? Använd vår kartfunktion.

[sub_category_list]

st trodde vi att det hamnat fel eftersom att

Vita chokladtryfflar i ostronskal med svart kaviar

Det här är ett av det underligare recepten i vår tidning Hallen nr 8. Först trodde vi att det hamnat fel eftersom att det låg i samma reportage som efterrätterna, men enligt receptet är det en tveklös dessert. Vare sig det blir din introduktion till att äta ostron (genom att använda skalet som fat) eller ifall du vill utmana dina förutfattade meningar när det kommer till efterrätts-servering så är dessa praliner väl värda ett försök. […]

Vita chokladtryfflar i ostronskal med svart kaviar Läs mer »

Grönkålschips med parmesan

Grönkålschips med parmesan

Har du också svårt att hålla dina hälsolöften när fredagskvällen nalkas och det är dags att inhandla lite snacks till filmkvällen hemma i soffan? Förra veckan testade jag att göra egna grönkålschips med parmesan och MUMS vilken läckerhet! Dessutom var de superenkla att göra och var klara på under 10 minuter. Passar även som ett lyxigare mingelsnacks eller tilltugg på festen. Recept: Grönkålschips med parmesan Ingredients Grönkål i valfri mängd Olivolja, gärna en lite lyxigare

Grönkålschips med parmesan Läs mer »

Plura Hötorgshallen

Pluras barnkalas

Här är alla slags människor välkomna. När killarna på Hav frågade om jag ville bjuda folk på ostron så kändes det naturligt att tacka ja. Det var trevligt, så när jag hade elektronisk fotboja jobbade jag halvtid hos dem. Och numera ringer jag till Hav när jag vill ha något speciellt. De vet vad jag gillar. Plura har en förkärlek för både mat och Hötorgshallen! I tidningen Hallen, nr 3/2014, var han med i ett

Pluras barnkalas Läs mer »

rutom alla middagstips en kan önska sig så f

Tårtor och bakverk – behind the scenes på instagram

Instagram är perfekt för matfantaster. Förutom alla middagstips en kan önska sig så finns det också sidor som visar hur saker tillagas bakom kulisserna. En sådan instagram är CakesVideos. De loopade konditorklippen är närmast meditativa. Dagligen uppdateras det med klipp som dokumenterar alltifrån de enklaste (nåväl) tårtglaseringarna till invecklade mästerverk där den ätbara dekoren lagt på plats med bakpincett för bästa möjliga precision. Hypnotiska chokladfall och klara sockerkaksfärger utlovas i massor. Sötsuget ökar, men även

Tårtor och bakverk – behind the scenes på instagram Läs mer »

illa kärnan har dessutom vandrat en lång väg

Mandelns dag, 16 februari

Ny vecka, nya matdagar! Nu är det dags för mandeln att firas, den antika nöten som återfunnits i allt ifrån Tutankhamons grav till flertalet bibliska skrifter. Den lilla kärnan har dessutom vandrat en lång väg, från sitt ursprung i länderna kring Medelhavet till Kalifornien, där den största delen av mandelproduktionen sker idag. Marsipan, torrone-nougat, cantuccinikex, amarettikakor på bittermandel och italienska bakverk, mycket hade vi gått miste om utan mandeln. Förutom sina söta egenskaper är mandlarna

Mandelns dag, 16 februari Läs mer »

Halva, Halavi och Xalvo – älskvärd efterrätt med anor

Halva (persiska), halava (sanskrit), halvah (hebreiska), halavi (arabiska), halwa (hindi) och xalwo (somaliska) – kär sötsak har många namn. Halvan, som återfinns i Mellanöstern på Balkan och i Turkiet är en nougatliknande dessert vars bas vanligtvis består av tahini (sesampasta). Smaken är söt och nötaktig med varma undertoner av sesam och kakornas vanligaste smaksättningar är pistasch, choklad vanilj eller russin. Förutom att efterrätten för det mesta är vegansk är den även proteinfylld med goda mängder

Halva, Halavi och Xalvo – älskvärd efterrätt med anor Läs mer »

ill föra in kungsräkan i stockholmarnas medv

Kungsräkor hos Fiskeläget

Nu har Fiskeläget i Hötorgshallen börjat sälja kungsräkor. ”Vi vill föra in kungsräkan i stockholmarnas medvetande” förklarar deras handlare för mig, och syftar på att kungsräkan ur miljösynpunkt är bättre än till exempel den omdiskuterade tigerräkan. Kungsräkan är en bifångst till den vanliga fångsten och därför är det bra att ta tillvara på även den. Just Fiskelägets kungsräkor kommer från Smögen, smakar lite sötare och kostar lite mindre än de vanliga räkorna. De planerar även att ta in färska kungsräkor framöver

Kungsräkor hos Fiskeläget Läs mer »

elativa nykomlingen bland handlarna har på k

Italienska recept, från Panzanella till Pasta e Fagioli, av Carls deli

För några månader sedan lovprisade SvD Carls Deli på Hötorgshallens gatuplan. Den relativa nykomlingen bland handlarna har på kort tid tagit deli-Stockholm med storm. Det vissa inte vet är att flera av alternativen från lunchmenyn även finns i receptform på deras hemsida. Nu kan du alltså själv vispa ihop din napoletanska ragú. Räkna dock med 2,5 timmar koktid. Goda saker tar tid… Här är det fullsatt dagen lång, inte så konstigt med tanke på den

Italienska recept, från Panzanella till Pasta e Fagioli, av Carls deli Läs mer »

uneberg var finlandssvensk och skrev vackra

Fira Finlands nationalskald med Runebergstårta

5:e februari firas Runebergsdagen till minne av Finlands nationalskald Johan Ludvig Runeberg. Runeberg var finlandssvensk och skrev vackra dikter och lyrik om framför allt den finska naturen. På Runebergsdagen är det tradition i Finland att man äter den traditionella Runebergstårtan, som det sägs att Runeberg själv ska ha ätit dagligen. En Runebergstårta är gjord på mandel eller hasselnötter, ströbröd som är indränkt i rom eller punsch och garnerad med kristyr och hallonsylt. Mums! Se, hur herrlig solen träder

Fira Finlands nationalskald med Runebergstårta Läs mer »

ndaren Fatma Buhannads desserter är ofta iko

Arabiska desserter hos Butter Dessert Salon (och La Gazelle)

Med sina 13000 följare på instagram är det ingen tvekan om saken, Butter Dessert Salon i Dubai kan sina kakor. Grundaren Fatma Buhannads desserter är ofta ikoniska franska och italienska bakverk med arabiska inslag. Ingredienserna pistagenötter, saffran, vanilj och ros förhöjer menyn som är säsongsbaserad och förändras var fjärde månad. Storsäljaren är Nutella sea salt cookien, ett 90-tals barndomssnacks med en modern tvist enligt Fatma själv. Frestad? Dubai är en bit bort, men hos La

Arabiska desserter hos Butter Dessert Salon (och La Gazelle) Läs mer »