Handlare

Säsongens bulle från Gateau

Hos Gateau i Hötorgshallen hittar du, förutom helt perfekta tårtor och glaserade bakelser, alltid säsongens olika produkter. Just nu är säsongens bulle den här lagom klibbiga Karlsbadersnurra. Wikipedia: Namnet Karlsbadersnurra kommer från den västböhmiska staden och kurorten Karlsbad. Kurortens vatten var gulfärgat av någon form av oxiderat ämne i vattnet, som gjorde att vetebröden bakad med detta vatten också blev gulaktigt. Karlsbaderbröd idag är det en vetedeg med extra tillsats av ägg och en del […]

Säsongens bulle från Gateau Läs mer »

Turisternas favo-bistro i Stockholm, Kajsas Fisk

Ovan: en nyhet på menyn: röding med saffransrisoni och tomat- och kräftsallad. Den som vill ha sig ett mål vällagad fisk och skaldjur till lunch får antingen lätta på plånboken rejält eller köpa ingredienserna och göra det själv. Eller bege sig till en av de få riktigt goda fiskbistroerna i stan – Kajsas Fisk. Hos Kajsas är stekplattorna heta från tidig morgon ända till stängning och ingen micro stör skymten från baren till det öppna

Turisternas favo-bistro i Stockholm, Kajsas Fisk Läs mer »

Syriskt ört-te med torkade blommor hos La Gazelle

I Sverige dricker vi en väldans massa kaffe men i många andra länder så står tet i fokus. Från Earl Grey i England till Yerba Mate i Latinamerika. Det här tet med torkade vildrosor kommer från Syrien och doftar underbart av örter och blomster. Det funkar även som kryddning till maten om du vill få fram en aromatisk och örtig smak i till exempel ris eller hembakat bröd. I Mellanöstern blandas tet ofta med färska

Syriskt ört-te med torkade blommor hos La Gazelle Läs mer »

Krossade retrokarameller med vaniljglass

I en glasburk på köksfläkten skapar de en inbonad känsla à la den bästa Hemnet-stylingen och i ett loppisfat försvinner de illa kvickt på förfesten. Retrokarameller är helt enkelt oemotståndliga. Det kanske tar lite emot att krossa dessa tjusiga klyftor, men det är värt det. Den syrliga karamellsmaken är faktiskt helt perfekt som strössel i vaniljglass! Allt du behöver är en mortel: häll i en näve fina karameller men behåll några till dekoration. Lägg sedan

Krossade retrokarameller med vaniljglass Läs mer »

Recept: Lakritskryddad rådjursstek från P&B Delikatesser

För att kunna tillaga det här receptet behöver du lakritspulver, till exempel det här från Haupt Lakrits som går att köpa hos P&B Delikatesser i Hötorgshallen. 1-2 april pågår årets upplaga av Lakritsfestivalen. Lakrits kan vara så mycket mer än det där beroendeframkallande godiset som klistrar i tänderna. Lakrits i mat är inte bara gott, det sägs även vara nyttigt. Det finns studier som visat på att lakrits kan ha cancerförebyggande effekter. 1 KG – så mycket lakrits

Recept: Lakritskryddad rådjursstek från P&B Delikatesser Läs mer »

Finaste delarna från Ibericogrisen hos Latinamerikanska livsmedel

Iberico är namnet på en spansk grisras som är känd för sitt mumsiga kött. Pata negra kallas till exempel skinkan som kommer från en ibericogris. Den finaste av dem alla. Den mest exklusiva ibericogrisen är den som föds upp ekologiskt och enbart på ekollon. Nu har Latinamerikanska livsmedel fått in två nya delar från ibericogrisen: Pluma och Presa. Presa är en benfri karré. Och Pluma är: ”…en extremt marmorerad och smakrik styckdetalj som sitter vid

Finaste delarna från Ibericogrisen hos Latinamerikanska livsmedel Läs mer »

Vårig cheesecake-glass med fikon

Tjusningen med glassdisken hos Gelato Bar i Hötorgshallen, är att smakerna ständigt byts ut. En ny favorit är deras hemmagjorda cheesecake-glass med fikon i. Den kommer att finnas i sortimentet åtminstone två veckor till, så skynda att köpa med dig ett gäng glasstrutar till vårpromenaden i stan.  Cheescake-fikon-glassen är handlare Simons absoluta favorit. Medarbetare Karin nickar medhållande. En annan storsäljare bland kunderna är Gelato Bars mintglass med små bitar av choklad i. Sätt färg på

Vårig cheesecake-glass med fikon Läs mer »

Årets bästa semla 2017 finns i Hötorgshallen

Efter första tuggan hörs ett genomgående ”mm…”. ”Grymt bra mandelmassa”, ”en perfekt semla”, ”Åh herre gud, himla god”, är några av kommentarerna. ”Älskar allt och vill äta den här för alltid utan att den tar slut”. Så lyder citaten från Metros semmelpanel, som gav Gateaus semla 5 av 5 möjliga poäng och därav korade den till årets bästa semla. Hurra för Gateau! Du hittar semlorna hos Gateau på Hötorgshallens gatuplan och ifall du vill göra

Årets bästa semla 2017 finns i Hötorgshallen Läs mer »

Hemlagade Wallenbergare med rårörda lingon och smörfrästa ärtor

Wallenbergare är fluffiga och lyxiga pannbiffar gjorda på kalvfärs och vispgrädde. Rätten är uppkallad efter bankdirektören Marcus Wallenberg, vars svärfar var läkaren och kokboksförfattaren Charles Emil Hagdahl. Men det är inte helt säkert att det var han som utformade rätten till sin svärson, det kan ha varit Julius Carlsson, chefskock på den populära krogen Cecil på Biblioteksgatan i Stockholm. Oavsett ursprung är den här rätten så himla god och krispig och wallenbergare är ett lättsamt

Hemlagade Wallenbergare med rårörda lingon och smörfrästa ärtor Läs mer »

Garnnystan möter delikatesser i Hötorgshallen

De flesta butikerna i Hötorgshallen drivs som familjeföretag. Många av handlarna har varit med i tiotals år, även om det kanske är barnen – eller ibland till och med barnbarnen – som numera jobbar där. Nilufer Unal är mamman bakom Latinamerikanska livsmedel som till vardags drivs av hennes söner. Som många av handlarna har hon många strängar på sin lyra, och säljer även garner och tyger i en butik i Stockholm. Just nu har hon

Garnnystan möter delikatesser i Hötorgshallen Läs mer »