Länder

Injera, Hollywoods glutenfria älskling finns att köpa i Hötorgshallen

Teffmjölet och dess glutenfria och järnrika egenskaper har nämnt förr här på bloggen. Ursprungligen kommer det från Eritrea och Etiopien där nationalrätten Injera består av en tunnbrödsliknande pannkaka som äts tillsammans med kött- och grönsaksröror. I tillverkandet av injera fermenteras teffjölel ett antal dagar tillsammans med vatten och processen kan liknas vid den i bakandet av surdegsbröd. Resultatet blir en saftig och något sur smak där den porösa konsistensen är perfekt för olika såser och […]

Injera, Hollywoods glutenfria älskling finns att köpa i Hötorgshallen Läs mer »

Grattis Sverige! Här kommer några svenska favoriter

Grattis Sverige på nationaldagen! En dag som sällan går obemärkt förbi genom åsiktskorridorern; Hur mycket är pk att fira? Vem är egentligen svenskt? Ska vi ens ha en nationaldag? Oavsett vad man tycker om ditten och datten, så finns det som tur är en sak som de flesta är rörande överens om: Äta bör man! Därför tänkte jag tipsa om några matiga favoriter som alla har någon form av koppling till detta avlånga land i Norr. Här kommer några svenska favoriter från

Grattis Sverige! Här kommer några svenska favoriter Läs mer »

Eller som Fromageriets egen Dr Käse uttryck

Camaggione Stravecchio – en ost för din antipasti

Camaggione Stravecchio är en italiensk grottlagrad ost som passar perfekt som antipasti. Eller som Fromageriets egen Dr Käse uttryckte det: ”Jag skulle bjuda på Camaggione Stravecchio innan den stora ostbrickan”. Osten är tillverkad enligt tekniken pasta filata, vilket innebär att man pressar ostmassan flera gånger och spinner den förhand för att få en riktigt god och krämig ost. Mozzarella är ett annat exempel på en ost som är tillverkad på detta sätt. Efter att ha

Camaggione Stravecchio – en ost för din antipasti Läs mer »

De söta kvadratiska florsockertäckta marme

Sommarsött: Turkish delight

Pynta picknicken med lite turkisk marmeladkonfekt, kanske mest känt under namnet Turkish delight. De söta kvadratiska florsockertäckta marmeladkreationerna finns i flera smaker, men den mest klassiska är pistage. De är perfekta till ett glas vitt på picknickfilten, eller istället för chokladbiten till kaffet. Sommargodis med stil! Impa med en Turkish delight på silverfat på äkta turkiskt vis. (Foto Pixabay.) Turkish delight finns att köpa i flera olika smaker hos Bosphorus i Hötorgshallen.

Sommarsött: Turkish delight Läs mer »

För dessa sodor smakar verkligen flytande g

Pap, Inca cola och Guaranà till sommarens bål och parkhäng, från Mi Esquina

Klara, självlysande färger och bubbliga, lekfulla smaker, det går inte att hålla en dyster min när en får en burk flytande godis serverad på after work:en. För dessa sodor smakar verkligen flytande godis: tänk iskalla hallonbåtar och colanappar. Den gula burken, Inca colan, är en riktigt kultklassiker och kommer från Peru. Golden kola kallas den och är populär och vanlig i Sydamerika. Rödgula Pap kommer från Chile och smakar papaya. Gröna burken, Guaranà Antarctica har

Pap, Inca cola och Guaranà till sommarens bål och parkhäng, från Mi Esquina Läs mer »

Ju enklare något är desto bättre måste d

Italiens nationaldag den 2 juni med Fromageriet och ricotta från Apulien

Kockar och foodies upprepar det som ett mantra; råvarorna är det viktigaste i all matlagning. Ju enklare något är desto bättre måste de enskilda ingredienserna vara. När något är riktigt gott är en tillbaka på smörgåsnivå, det räcker att kombinera det med bröd och det är fortfarande det godaste som finns (Banh mi, skagentoast och hamburgare för att nämna några brödrätter). Dr Käse hos Fromageriet i Hötorgshallen tipsade om en sådan produkt, deras ricotta från

Italiens nationaldag den 2 juni med Fromageriet och ricotta från Apulien Läs mer »

Favorit i repris: Algerisk baklava hos La Gazelle

Idag är en bra dag att drömma sig bort till Algeriets vackra vidder och välsmakande mat. En vandringstur genom de kullerstensklädda backarna i de äldre Kasbah-kvarteren som avslutas med mint-te i kopparservis och en bit (eller två) hemgjord baklava.. Den som får vänta med flyget till Algeriet på grund av det gamla vanliga jobbet nästa vecka kan dock svänga förbi La Gazelle i Hötorgshallen och njuta av en lunch med tillhörande efterrätt i nordafrikansk anda.

Favorit i repris: Algerisk baklava hos La Gazelle Läs mer »

Carls Deli bjuder på denna ljuvliga gnocchi

Ricottagnocchi med peperoncini, snabb tomatsås och pecorino romano

I det nya numret av Hötorgshallens tidning, Hallen nr 9, delar fyra handlare med sig av sina favoritrecept just nu. Carls Deli bjuder på denna ljuvliga gnocchi-rätt som med sin varma tomatsås med peperoncini matchar vädret alldeles utmärkt! Dessutom lär du dig göra egen gnocchi, en kunskap i klass med att ta körkort i vissa kretsar.. Ricottagnocchi med peperoncini, snabb tomatsås och pecorino romano Prep time: 10 mins Cook time: 20 mins Total time: 30

Ricottagnocchi med peperoncini, snabb tomatsås och pecorino romano Läs mer »

Cara Nicoletti – kock, slaktare och koboksförfattare

När Cara Nicoletti var liten fick hon lära sig att slakteri inte var coolt. Som barnbarn till en slaktare fick hon och hennes systrar ständigt höra att de skulle bli något annat när de växte upp. Farfar ville att de skulle sitta vid ett skrivbord med rena händer så de fick hjälpa kunderna i hans butik istället för att hantera köttet. Ett antal år och litteraturstudier senare befinner sig Cara i just det yrke hennes

Cara Nicoletti – kock, slaktare och koboksförfattare Läs mer »

På tal om Milkshakes

Bilder ovanifrån: rosa sexlingar, pretzeldröm, dinerversionen och snabbmats-shaken. Förra veckan vann @frokenazur en instagramtävling med ett bidrag som förde tankarna mot milkshakes. Denna dryck är så ruggigt god, men har fallit i glömska på senare tid. Numera förknippas den med tonår, high school-filmer och snabbmatsrestauranger och har fått stiga åt sidan för smoothies och juicer som erövrat marknaden på ett nästintill maniskt vis. Men milkshaken har många goda kvalitéer. Förutom att den konnoterar lekfullhet och

På tal om Milkshakes Läs mer »