Spanien

Trojansk tårta: Päronkaka med kvittenkräm

Har du hört om stridsäpplet som gudinnan Eris startade det trojanska kriget med? Det sägs vara en kvitten. I den grekiska mytologin så var gudinnan Eris inte inbjuden till ett bröllop, så av ilska kastade hon då in ett äpple i festsalen med orden ”Till den vackraste”. Naturligtvis ansåg de flesta av gudomligheterna på festen sig vara den vackraste. Alla sträckte sig efter kvittenäpplet, och tumult uppstod. Ungefär detsamma händer när du serverar den här […]

Trojansk tårta: Päronkaka med kvittenkräm Läs mer »

Secreto – en spansk specialitet

På svenska brukar styckdetaljen Secreto kallas för ”Grisens hemlighet”, kanske för att den sitter gömd på sidan av grisens hals. Den sägs också vara grisens mest saftiga och möra bit, och den är rikt marmorerad. Kanske är det därför som Secreto (som betyder hemlighet på spanska) i Spanien betraktas som en delikatess. I Sverige är den också lite av en doldis. Men vet ni vad? Den finns nu äntligen att få tag i hos kötthandlaren

Secreto – en spansk specialitet Läs mer »

Empanadas med Wallenbergare

Trend-pirogen empanadas kan fyllas med det allra mesta. Köttfärs, ägg, oliver, tonfisk, chorizo och wallenbergare. Du läste rätt, Saluplats Husman har tagit fram en egen tolkning av den populära pirogen och kombinerat det bästa från två kök: spanska empanadas med svenska wallenbergare. Utmärkt att äta på stående fot – ett stycke husmanskost i ett smidigt format. Ifall du vill servera pirogen till middag så passar den fint ihop med finhackad rödlök över en klick crème

Empanadas med Wallenbergare Läs mer »

Chuleton från Örebro

Köttfantast? Då följer du förhoppningsivs Latinamerikanska livsmedel på instagram. De lägger regelbundet upp de mest fantastiska styckdelarna, oftast marmorerade och hängmörade under en längre tid. Ovan är en 72-månaders ko i form av Ribeye, eller Ribsteak (så kallad Chuleton) som de la upp häromdagen. Chuleton är den absolut saftigaste delen av nötköttet, den är mör och oftast benfri bortsett från ett större revben som gör dem enkla att hantera i matlagningen. Lufttorkad skinka och sparris

Chuleton från Örebro Läs mer »

Studentbufféer från Balkan, Finland, Sverige eller Nordafrika

I hela världens saluhall finns det inte bara delikatesser och luncher från motsvarande utan även cateringalternativ. Nu nalkas ljuva sommar med fägring och bufféer, här kommer därför en första omgång tips på bufféer du kan beställa från Hötorgshallens handlare på ett ögonblick och njuta av en hel junikväll: Medelhavet & Balkan Salami, lufttorkad skinka, gruyère, comté, coppa och fläskfilé – alla goda ting från kusterna längs Medelhavet och Balkanhalvön. 📞 08-216293 📨 catering@primadelikatesser.com Finland Skärgårdstårta,

Studentbufféer från Balkan, Finland, Sverige eller Nordafrika Läs mer »

Gazpacho – svalkande tomatdrömmar

Det vanligaste i Sverige är att vi vill värma oss genom att äta en soppa. Men ibland så kommer den även hit, den där sommarhettan, och då gäller det att vara förberedd! Spanjorerna har sedan urminnes tider lärt sig att hantera hettan och ett av knepen är den svalkande gazpacho – en slags rå tomatsoppa som serveras kall. Gazpacho Serves: 4 Ingredients 4–5 mogna tomater 4 skivor vitt bröd ¾ gurka, skalad och utan frön

Gazpacho – svalkande tomatdrömmar Läs mer »

Finaste delarna från Ibericogrisen hos Latinamerikanska livsmedel

Iberico är namnet på en spansk grisras som är känd för sitt mumsiga kött. Pata negra kallas till exempel skinkan som kommer från en ibericogris. Den finaste av dem alla. Den mest exklusiva ibericogrisen är den som föds upp ekologiskt och enbart på ekollon. Nu har Latinamerikanska livsmedel fått in två nya delar från ibericogrisen: Pluma och Presa. Presa är en benfri karré. Och Pluma är: ”…en extremt marmorerad och smakrik styckdetalj som sitter vid

Finaste delarna från Ibericogrisen hos Latinamerikanska livsmedel Läs mer »

Spanska spädgrisar hos Latinamerikanska livsmedel

Latinamerikanska livsmedel har fått in spädgrisar från Spanien. Grisarna är uppfödda på ekollon och naturbete vilket ger dem en ännu smarriga smak. Ett foto publicerat av Food And prop Stylist (@lindalundgren1) Jul 20, 2016 kl. 12:56 PDT Spädgrismiddag. Ett foto publicerat av Per Morberg (@permorberg_official) Maj 30, 2016 kl. 5:42 PDT Ett tips på spädgrisrecept är Per Mobergs ”helstekt spädgris tillagad på äkta skogvaktarvis”. Tolga från Latinamerikanska livsmedel hälsar alla välkomna (på bilden med deras hemmagjorda buljong). Han kan även hjälpa till att

Spanska spädgrisar hos Latinamerikanska livsmedel Läs mer »

Grillade Piementos de Padrón med havssalt ∿ sommartapas

Padrónes är små, gröna och röda paprikor med söt smak från Galicien i nordvästra Spanien. De brukar oftast läggas upp på grillen i väntan på den perfekta glöden, de gör sig nämligen bäst med en kolspräcklig yta, strösslade med havssalt och en skvätt olivolja direkt på tallriken. Smaken är len, bränd och kolaktig och saltkornen förhöjer den saftiga paprikasmaken på det mest fantastiska vis. De smakar sol, sommar och tapas när det är som godast

Grillade Piementos de Padrón med havssalt ∿ sommartapas Läs mer »

Foto: Paco Puentes (El Pais)

På tal om tap

Världens dyraste skinka, Dehesa Maladúa

Eduardo Donato serverar sin prisbelönta skinka. Foto: Paco Puentes (El Pais) På tal om tapas och att det idag är Världstapasdagen; världens godaste (och dyraste förstås) skinka har korats vid en livsmedelsmässa i Nürnberg. Den är spansk och kommer från Huelva-provinsen i sydvästra Spanien. Tillverkaren Eduardo Donato säljer bara 80 lägg om året från sina sällsynta Jabugogrisar och den höga kvalitén i kombination med det begränsade utbudet har gjort att priset har skjutit i höjden.

Världens dyraste skinka, Dehesa Maladúa Läs mer »