Produkter

Vårig cheesecake-glass med fikon

Tjusningen med glassdisken hos Gelato Bar i Hötorgshallen, är att smakerna ständigt byts ut. En ny favorit är deras hemmagjorda cheesecake-glass med fikon i. Den kommer att finnas i sortimentet åtminstone två veckor till, så skynda att köpa med dig ett gäng glasstrutar till vårpromenaden i stan.  Cheescake-fikon-glassen är handlare Simons absoluta favorit. Medarbetare Karin nickar medhållande. En annan storsäljare bland kunderna är Gelato Bars mintglass med små bitar av choklad i. Sätt färg på […]

Vårig cheesecake-glass med fikon Läs mer »

Årets bästa semla 2017 finns i Hötorgshallen

Efter första tuggan hörs ett genomgående ”mm…”. ”Grymt bra mandelmassa”, ”en perfekt semla”, ”Åh herre gud, himla god”, är några av kommentarerna. ”Älskar allt och vill äta den här för alltid utan att den tar slut”. Så lyder citaten från Metros semmelpanel, som gav Gateaus semla 5 av 5 möjliga poäng och därav korade den till årets bästa semla. Hurra för Gateau! Du hittar semlorna hos Gateau på Hötorgshallens gatuplan och ifall du vill göra

Årets bästa semla 2017 finns i Hötorgshallen Läs mer »

Skrei – torskmiraklet från Lofoten

”Miraklet från Lofoten” – den lilla torsken Skrei har blivit en omtalad delikatess. Faktum är att den till och med har fått en helt egen festival, Skreifestivalen som gick av stapeln nyligen i Stockholm. Melanders är en av arrangörerna bakom. ”Varje år vandrar torsken från Barents hav ner till nord-norska kusten för att leka. Efter den långa vandringen genom kalla klara vatten och hårda strömmar, blir torsken muskulösare och får ett fastare vitare och mer

Skrei – torskmiraklet från Lofoten Läs mer »

Bulgarisk fetaost på Bulgariens nationaldag

Idag är det Bulgariens nationaldag! Den geografiska placeringen har gjort att Bulgarien har ett spännande kök med influenser från olika håll. Många rätter är typiska för Balkan såsom den långkokade bönsoppan Bon Chorba och Shopska salad med finhackade grönsaker toppade med riven färskost. Grillat kött och lufttorkade korvar förekommer, inte sällan smaksatta med olika örter, till exempel Lukanka-korven med sin karaktäristiska smak av kummin. Bulgariens matkultur är även influerad av Mellanöstern, Grekland, Ryssland och Italien,

Bulgarisk fetaost på Bulgariens nationaldag Läs mer »

Belgisk mörk mocka latte

Rit– och pluggstället no 1. Värm dig i eftermiddag med en latte gjord på krämigt ångspunnen mjölk hälld över choklad från belgiska Callebaut. Den är toppad med vispad chokladgrädde om du vill, och kanske ripplad med mörk chokladsås. Det beror på hur du hanterar snön idag, eller hur mycket du älskar choklad. Espresso House i Hötorgshallen är en konceptbutik. Det betyder att deras huvudfokus ligger på kaffet istället för bakverken, och personalen är extremt skicklig

Belgisk mörk mocka latte Läs mer »

Svartvinbärsmilkshake och en dröm om sommar

Hos Gelato bar kan du köpa sommar i strut eller i milkshakeformat. De har den saftigaste svartvinbärsglassen du kan tänka dig. Syrlig men söt på samma gång. Påminner om de där sena sommarkvällarna som känns ganska så avlägsna just nu. En smak av sommaren! Gelato bar har allt för sommardrömmaren. Affogato, färgglada sorbeter, italienska små bakverk. På deras Instagram kan du drömma iväg ännu mer till uteserveringar och soliga sommarmorgnar. Ett litet smakprov: Du följer

Svartvinbärsmilkshake och en dröm om sommar Läs mer »

Och det är lite fallet på Gateau varje må

Wienerbröd med lingon och vaniljkräm

Jag gillar förändring, ända tills den tar ifrån en något riktigt gott förstås. Och det är lite fallet på Gateau varje månad, när deras bullar och wienerbröd byts ut på ett närmast grymt sätt. Vissa månader (ehm, januari) får gärna flyga förbi i en hiskelig fart men andra bakverk och bullar hade kunnat få stanna lite till… Som den här wiener-triangeln med lingon och vaniljfyllning från Gateau. Men som med allting bra så kommer den

Wienerbröd med lingon och vaniljkräm Läs mer »

Högt upp i de schweiziska bergen, i en lite

Gruyère – staden, osten och historien

Det sägs att Gruyère började tillverkas på 1000-talet. Högt upp i de schweiziska bergen, i en liten stad med det givna namnet Gruyères med nedärvda recept i byarnas ysterier. De första ysterierna öppnades faktiskt i Schweiz så en kan med säkerhet påstå att de kan sina ostar. Slottet i Guyères och den kullerstensklädda medeltidsstaden. I Schweiz äts gruyère naturligtvis som tapas, men den är en lika populär ingredienser i fonduer, gratänger och olika pastarätter. Den

Gruyère – staden, osten och historien Läs mer »

Diana Dontsova är en av de klarast lysande

Hötorgshallens Favoritmatbloggare: Diana Dontsova

Virvelkola med kakao och jordnötssmör. Diana Dontsova är en av de klarast lysande stjärnorna på den svenska matfoto-scenen. De fantastiska färgerna, motiven och ljusen skapar närmast oljemålningslika fotografier som sprids med löpande fart över pinterest och instagram (där hon för övrigt har närmare 100.000 följare). På sin blogg By Diadonna delar Diana med sig av trendspaningar, filmtips med matrelatering och inspiration i allt från bordsdukning till hur du firar en stressfri jul. Du får även

Hötorgshallens Favoritmatbloggare: Diana Dontsova Läs mer »

En liten nötfärsbiff med en stor klick talgsmör

Hos Latinamerikanska Livs i Hötorgshallen säljs talgsmöret i glasburk, se ovan. Ibland blir en sugen på en ren smak. Inga tillbehör, bara en ensam smakupplevelse. Då behöver en de bästa råvarorna och något som förhöjer dem. Detta något kan till exempel vara talgsmör. Traditionellt sätt används alla delar av köttet men många brukar skära bort fettet. Det är slöseri med en fantastisk råvara som har använts i matlagning i hundratals år. Fettet, eller talg som

En liten nötfärsbiff med en stor klick talgsmör Läs mer »