Kött

Katalansk gryta med kalvkött från Latinamerikanska livsmedel

Hösten är lång och mörk. Precis som en riktigt god gryta, kokad under lång tid med en djup, vinröd färg. Mustig och mör, om den görs rätt. Men hur görs en gryta rätt egentligen? Hemligheten ligger i ingredienserna menar vissa. En bra köttbit förhöjer hela rätten till exempel. Grytan ovan är tillagad på traditionellt katalanskt vis med kalvkött och karamelliserad lök. Receptet hittade jag här. Såsen är rustik och fylld med smaker som för tankarna […]

Katalansk gryta med kalvkött från Latinamerikanska livsmedel Läs mer »

Tavuk güveç enligt Master Kebab

Tavuk güveç är en klassisk turkisk kycklinggryta som tillagas i lergryta i ugnen och kombinerar enkla ingredienser till något helt magnifikt. Här kommer Master Kebabs bästa recept! Man känner sig verkligen hemma när mamma lagar tavuk güvec, och ärtor tycker jag faktiskt riktigt bra om. Extra gott blir det om det finns ris till också. Tavuk güveç enligt Master kebab Serves: 6 Ingredients 1 hel kyckling (fri från skinn och ben) 1 gul lök 2 potatisar 2

Tavuk güveç enligt Master Kebab Läs mer »

mot hösttider och för att inte deppa ihop h

Älggryta à la Hellbergs med palsternacksallad och rostad potatis

Löven börjar gulna och älgen har anlänt till Hellbergs fågel & vilt i Hötorgshallen. Vi går mot hösttider och för att inte deppa ihop helt bjuder Hellbergs på sin allra godaste älggryta! Ett litet lättare recept på viltgryta som ihop med den syrligare palsternacksalladen får en mer sofistikerad touch. Receptet hittar du även i Hötorgshallens fina kundtidning Hallens senaste nummer (#7 2015). Älggryta à la Hellbergs Serves: 4-6 Ingredients 1 kg älgrytbitar, ca 150–200 g per person ½ flaska rött vin

Älggryta à la Hellbergs med palsternacksallad och rostad potatis Läs mer »

Börek är en av de äldsta maträtterna från d

Tepsi börek och mitit köfte i tomatsås, från Bosphorus

Idag bekantar vi oss lite närmare med lunch- och middagssortimentet i Hötorgshallen och tar en titt hos Bosphorus. Börek är en av de äldsta maträtterna från det turkiska köket och vissa menar att det till och med härstammar från antikens Rom. På turkiska är börek en paj bakad på yufka, det vill säga filodeg, och ordet i sig: ”bur”, betyder att vrida något, vilket syftar på de former man skapar av den fyllda degen. Bosphorus

Tepsi börek och mitit köfte i tomatsås, från Bosphorus Läs mer »

inspiration kommer från Janne Tuba, i form

Marmorerad Entrecôte från Hötorgshallen

Sommaren dröjer sig kvar – goda nyheter för alla grillfantaster! Med jämna mellanrum kikar vi in på kundernas bloggar för att se vad ni handlat och lagat från Hötorgshallen. Dagens inspiration kommer från Janne Tuba, i form av en riktigt fin marmorerad entrecôte. Deluxe-burgare med grillade, marmorerade biffar. Marmorerat kött innebär att fettet är fördelat mer jämnt över biten, i ett marmorlikt mönster. Det gör biffen både mörare och saftigare och eftersom att fett fungerar

Marmorerad Entrecôte från Hötorgshallen Läs mer »

Algerisk Merguez från La Gazelle

Merguez är en korv urpsrungligen från Algeriet ”baserad på nöt- och lamm- eller fårkött och kryddad med bland annat spiskummin” om du läser på Wikipedia. Receptet bakom La Gazelles legendariska Merguez i Hötorgshallen är däremot topphemligt. La Gazelle tillagar sina Merguez på lammfärs i egen korvfabrik efter unikt och noga utprovat recept. Resultatet? En himmelsk bästsäljare! Prova själv! Du kan antingen köpa Merguez råa hos La Gazelles Kött och lägga dem i en stekpanna med

Algerisk Merguez från La Gazelle Läs mer »

ylor träffade Johanna på en pub i Nordirland

Taylors and Jones i Hötorgshallen

Pork pies and Cornish pastries Historien om Taylors and Jones börjar med kärlek, precis som de flesta kundernas möte med deras sortiment. Taylor träffade Johanna på en pub i Nordirland och flyttade till Sverige där han tyckte att korvutbudet i Göteborg var bristfälligt. Han började tillverka egna ”bangers” som han sålde på fester och i sitt kvarter. Snart började efterfrågan öka och han införskaffade en van för att kunna köra längre sträckor och leverera korven,

Taylors and Jones i Hötorgshallen Läs mer »

Kolgrillad entrecôte med smörstekt spjutmålla och marinerade körsbär

Även om vädret har bestämt sig för att spara sina charmigare sidor till senare, så är det ju ingenting som hindrar oss från att njuta av sommar på fat, eller hur? För några dagar sedan bjöd mina föräldrar på den här somriga middagen som var så delikat att jag bara måste dela med mig av den till er. Middagsinnehåll: Entrecôte marinerad i rapsolja, soja, vitlök, färsk ingefära, chili, färsk salvia, honung och pressad citron. Kolgrillad

Kolgrillad entrecôte med smörstekt spjutmålla och marinerade körsbär Läs mer »

Fira fjärde juli med kryddig nötkorv och cheddarsås från Taylors & Jones

Taylors & Jones startade som Sveriges första tillverkare av engelska färskkorvar. Idag hittas deras korvar lite här och var över hela landet, bland annat i Hötorgshallen. Korvutbudet består inte längre av enbart engelska korvar utan där finns numera varianter från de flesta av jordens alla hörn. Med anledning av USA:s nationaldag i morgon den 4:e juli tänkte vi att det är en ultimat ursäkt för att frossa i just amerikanska korvdelikatesser. Taylors & Jones säljer,

Fira fjärde juli med kryddig nötkorv och cheddarsås från Taylors & Jones Läs mer »

Juli är här. De ljusa sommarnätternas och m

Grillat på Gotland

Dukat för sommarmiddag. Juli är här. De ljusa sommarnätternas och mjuka gräsmattornas månad. En särskilt ljus plats under sommarhalvåret är Gotland. De vattenfyllda kalkstensbrotten med sina kritvita stränder för tankarna mot Medelhavet, turkosskimmrande vatten inräknat fast  minus turistinflationen. Allt på ön ligger på bilavstånd så med rätt kylväska kan frukosten ätas på badstranden Blå Lagunen, lunchen i en av Visbys idylliska parker och middagen kan grillas intill magiska Furillen. Grillspett med nötfärs, halloumi och zucchini.

Grillat på Gotland Läs mer »