Recept

Tips på recept

Här delar vi både recept från våra egna handlare och tipsar om recept som vi hittar på andra matsidor.
Letar du efter matinspiration från något särskilt land? Använd vår kartfunktion.

[sub_category_list]

Favorit i repris: Algerisk baklava hos La Gazelle

Idag är en bra dag att drömma sig bort till Algeriets vackra vidder och välsmakande mat. En vandringstur genom de kullerstensklädda backarna i de äldre Kasbah-kvarteren som avslutas med mint-te i kopparservis och en bit (eller två) hemgjord baklava.. Den som får vänta med flyget till Algeriet på grund av det gamla vanliga jobbet nästa vecka kan dock svänga förbi La Gazelle i Hötorgshallen och njuta av en lunch med tillhörande efterrätt i nordafrikansk anda. […]

Favorit i repris: Algerisk baklava hos La Gazelle Läs mer »

36:- kostar den krispiga lilla cirkeln som f

Säsongens tarte hos Gateau: jordgubbs- och rabarberpaj

Säsongens Tarte hos Gateau är en drömsk rabarberpaj med jordgubbar. 36:- kostar den krispiga lilla cirkeln som förgyller vilken trefika som helst. Den är perfekt att äta på konserthusets trappa eftersom att en får med en liten burk med vaniljsås. Pajen finns bara kvar till den 1 juni så skynda och fika! I juni lanseras en ny säsongstarte. Gateau hittar du på Hötorgshallens gatuplan.

Säsongens tarte hos Gateau: jordgubbs- och rabarberpaj Läs mer »

Carls Deli bjuder på denna ljuvliga gnocchi

Ricottagnocchi med peperoncini, snabb tomatsås och pecorino romano

I det nya numret av Hötorgshallens tidning, Hallen nr 9, delar fyra handlare med sig av sina favoritrecept just nu. Carls Deli bjuder på denna ljuvliga gnocchi-rätt som med sin varma tomatsås med peperoncini matchar vädret alldeles utmärkt! Dessutom lär du dig göra egen gnocchi, en kunskap i klass med att ta körkort i vissa kretsar.. Ricottagnocchi med peperoncini, snabb tomatsås och pecorino romano Prep time: 10 mins Cook time: 20 mins Total time: 30

Ricottagnocchi med peperoncini, snabb tomatsås och pecorino romano Läs mer »

Gotländsk ramslök hos Sandins i Hötorgshallen

Nu har Sandins frukt & grönt fått in vårens ramslök från Gotland! Ramslök är en grön växt som bland annat växer vilt på Gotland och som även kallas för skogsvitlök på grund av sin distinkta doft och smak. Perfekt för vårens matlagning! Gör soppa på ramslök, använd den som krydda i såser och sallad eller slå ihop en drömsk ramslökspesto – en vårig rätt att imponera med! Här kan du läsa mer om hur du gör egen

Gotländsk ramslök hos Sandins i Hötorgshallen Läs mer »

Quinoasallad med kräftstjärtar, avocado och feta

En enkel men väldigt vårig quinoasallad med kräftstjärtar, avocado och feta, som är snabb att sno ihop. Satsa lite extra på bra råvaror för en ännu godare smak. Perfekt ihop med citronvatten en varm vårdag i solen. Gör extra stor sallad så har du dessutom en bra matlåda som inte behöver värmas. Det här behöver du: Quinoa Kräftstjärtar Avocado Fetaost Kidneybönor Gurka Tomat Citron Olivolja Salt och peppar Turkisk yoghurt Koka quinoan och hacka ingredienserna (avocado, feta, gurka

Quinoasallad med kräftstjärtar, avocado och feta Läs mer »

Viltsvinsburgare och Vilt Rydberg hos Hellbergs

Hellbergs fågel och vilt har en liten bistro där du kan avnjuta delikata, innovativa rätter tillagade på plats. Menyn ändras regelbundet, och ju nu erbjuder de en delikat viltsvinsburgare tillagad på eget bakat bröd, viltsvinsbiff, avokado, rödlök, en coleslaw med ingefära i, och ugnsbakade potatishalvor på sidan. En burgare du bara måste smaka! Hamburgerbrödet bakas direkt hos Hellbergs vilket gör det pudrigt, mjukt och ljummet. 120 riksdaler kostar den här viltsvinsburgaren hos Hellbergs Fågel och Vilt i

Viltsvinsburgare och Vilt Rydberg hos Hellbergs Läs mer »

Den skiljer sig inte alltför mycket åt f

Så gör du sommarens godaste tzatziki – steg för steg

På den här drömmiga strandrestaurangen i Tel Aviv rör de ihop en alldeles särskilt god tzatziki. Den skiljer sig inte alltför mycket åt från vanlig tzatziki, men tillräckligt mycket för att inspirera inför sommarens rörigheter. Först behöver du en riktigt bra yoghurt. Här användes Labneh, en tjock och krämig yoghurt från mellanöstern. Enkel att göra enligt internet (men du kan såklart köpa färdig grekisk, turkisk eller rysk yoghurt om du föredrar det). Sedan behöver du

Så gör du sommarens godaste tzatziki – steg för steg Läs mer »

Koka din egen buljong, recept

”Ben, skal och rester är början på något riktigt gott.” står det i Hötorgshallens ny tidning Hallen (nr 9). Det handlar om buljongen. Denna krydda (eller bas) har blivit den hetaste av trender 2016. I Japan anses buljongen vara matens mest grundläggande komponent och ett mästerprov för kockar. Detaljerna i kvalitetsbestämmandet av viss fiskbuljong kan enligt japansk kok-konst inkludera information om fiskens kön, fångstområdets karaktär och vilken del av fisken det handlar om. Ett mästerprov

Koka din egen buljong, recept Läs mer »

God som den är, smörstekt eller med klassi

Vit sparris ugnsbakad med parmesan

Den mjölkvita sparrisen är en riktig vårprimör. God som den är, smörstekt eller med klassisk hollandaise-sås som tillbehör. Du kan steka upp den med risotto eller lägga den hel på pizza som topping. Eller koka och lägg i matberedaren tillsammans med lite grädde och salt, så vips har du en sammetslen soppa till middag. Två tips i tillagningen: nedre delen av den gröna sparrisen kan vara lite träig, bryt därför av några centimenter av foten,

Vit sparris ugnsbakad med parmesan Läs mer »

Jag tänkte att det är dags för en favorit

Recept: Påsklamm med potatisgratäng och grillad sparris

I det allra första numret av tidningen Hallen så fanns det här delikata receptet med på påsklamm med potatisgratäng och grillad sparris. Jag tänkte att det är dags för en favorit i repris, så här i påsktider. Själva påsklammet hittar du förstås hos handlarna i Hötorgshallen. Ugnsrostat gotländskt dilamm, med sparris och rotgrönsaker. En annan variant på påsklammet. Recept här. Recept: Påsklamm med potatisgratäng och grillad sparris Ingredients LAMMSTEK 1-1,2 kg lammstek 3 st vitlöksklyftor,

Recept: Påsklamm med potatisgratäng och grillad sparris Läs mer »