Trender

Foto: Paco Puentes (El Pais)

På tal om tap

Världens dyraste skinka, Dehesa Maladúa

Eduardo Donato serverar sin prisbelönta skinka. Foto: Paco Puentes (El Pais) På tal om tapas och att det idag är Världstapasdagen; världens godaste (och dyraste förstås) skinka har korats vid en livsmedelsmässa i Nürnberg. Den är spansk och kommer från Huelva-provinsen i sydvästra Spanien. Tillverkaren Eduardo Donato säljer bara 80 lägg om året från sina sällsynta Jabugogrisar och den höga kvalitén i kombination med det begränsade utbudet har gjort att priset har skjutit i höjden. […]

Världens dyraste skinka, Dehesa Maladúa Läs mer »

Inflytandet och volymen av mat från andra l

Trendspaning – Eatno, hela världens mat

Den mångkulturella maten och det mångkulturella Sverige är på väg att bli en allt viktigare realitet i en högre takt än tidigare. Inflytandet och volymen av mat från andra länder ökar snabbt på den svenska matscenen. Så står det i Ridderheims nya trendrapport, nr 5. Multikulturen sätter sina spår i matväg och i Malmö är till exempel profilrätten falafel. Intresset för de verkligt genuina utländska köken har dessutom växt. Tidigare var det oftast en försvenskad

Trendspaning – Eatno, hela världens mat Läs mer »

På tal om Milkshakes

Bilder ovanifrån: rosa sexlingar, pretzeldröm, dinerversionen och snabbmats-shaken. Förra veckan vann @frokenazur en instagramtävling med ett bidrag som förde tankarna mot milkshakes. Denna dryck är så ruggigt god, men har fallit i glömska på senare tid. Numera förknippas den med tonår, high school-filmer och snabbmatsrestauranger och har fått stiga åt sidan för smoothies och juicer som erövrat marknaden på ett nästintill maniskt vis. Men milkshaken har många goda kvalitéer. Förutom att den konnoterar lekfullhet och

På tal om Milkshakes Läs mer »

White day (14 mars) – japanska alla hjärtans dag

Chokladpralinerna från Öland hos P&B  Hötorgshallen är de ultimata kärleksförklaringarna på White day. I Japan firas alla hjärtans dag den 14 februari på så sätt att det är kvinnorna som uppvaktar männen (i hetero-relationer det vill säga, för hbtq-communityt finns det två olika dagar att fira kärleken på). Oftast sker uppvaktningen genom att det ges bort choklad. Olika chokladsorter signalerar olika saker, till exempel finns det Giri choco (obligatorisk choklad) och Honmei choco (sann kärlek-choklad).

White day (14 mars) – japanska alla hjärtans dag Läs mer »

Brunchens historia

Ägg och bacon, toast med söta och salta pålägg och proiscutto-lindad sparris (*vårkänslor*). Breakfast and lunch: Brunch – ett koncept som känns självklart numera, men som inte alltid varit ett givet söndagsmål.  För 120 år sedan var rätten helt ny och 1896 förklarade en kolumn i New Oxford i USA att: ”Den senaste ’trenden’ är att skicka inbjudningar till ett mål kallat ’brunch’… en måltid kl 11,.” Usprungligen var brunchen en företeelse avsedd för de

Brunchens historia Läs mer »

Aktivt kol – det nya svarta? På trendspaning i Florens saluhall

Jag är nyss hemkommen från Florens och tänkte dela med mig av en liten spaning jag gjorde i deras stora saluhall Mercato Centrale. En av de senaste mattrenderna bland florentinarna är att blanda i aktivt kol (italienska: carbone) i bakelser, brödet eller ja även i pastan eller pizzadegen. Jag fick smaka på Schiacciata carbone och det hade en mycket märklig men mättande smak. En Schiacciata Carbone. Schiacciata är det toskanska namnet på vad som i

Aktivt kol – det nya svarta? På trendspaning i Florens saluhall Läs mer »

Varm buljong – höstigaste och trendigaste fredagsmyset

Den hetaste mattrenden i år är varm buljong! Den gjorde viral-succé när en av de hippaste restaurangerna i New York öppnade en takeaway-shop där de enbart sålde olika varianter av varm buljong – sedan dess har den poppat upp på de flesta trendiga platserna – från Broklyn, till London, till Tokyo. Som The Guardian rapporterar: det finns numera till och med buljong för katter. Buljong görs vanligtvis på märgben från kyckling eller ko som tillsammans med lite grönsaker

Varm buljong – höstigaste och trendigaste fredagsmyset Läs mer »

inspiration kommer från Janne Tuba, i form

Marmorerad Entrecôte från Hötorgshallen

Sommaren dröjer sig kvar – goda nyheter för alla grillfantaster! Med jämna mellanrum kikar vi in på kundernas bloggar för att se vad ni handlat och lagat från Hötorgshallen. Dagens inspiration kommer från Janne Tuba, i form av en riktigt fin marmorerad entrecôte. Deluxe-burgare med grillade, marmorerade biffar. Marmorerat kött innebär att fettet är fördelat mer jämnt över biten, i ett marmorlikt mönster. Det gör biffen både mörare och saftigare och eftersom att fett fungerar

Marmorerad Entrecôte från Hötorgshallen Läs mer »

ots att det har funnits i över 6000 år så är

Teff – den nya quinoan?

Teff är ett sädesslag som urpsrungligen kommer från Etiopien och Eritrea. Trots att det har funnits i över 6000 år så är det först på senare år som det blivit en het potatis även i övriga världen. Det har visat sig att teffmjölet är både glutenfritt och mycket nyttigt. Superstjärnor som Gwyneth Paltrow och Victoria Beckham är bara två i raden av kändisar som hakat på trenden. I Etiopien och Eritrea har man sedan länge dagligen använt teff till att bl

Teff – den nya quinoan? Läs mer »

Burrata – gräddiga mozzarellan från 20-talet

Foto: Anders Bergersen Oroa er inte, själva mozzarellan är inte från 20-talet. Det var då tillagningsmetoden uppfanns. Men det är inte förräns nu den gräddfyllda mozzarellan nått den svenska marknaden, och enligt The food people blivit en stark trend för 2015-2016. Burratan gör burgaren till en ännu mer fantastisk upplevelse än den redan var. Området Puglia i södra Italien sägs vara burratans hemort och tanken var att skapa en krämigare mozzarella som inte behövde lagras

Burrata – gräddiga mozzarellan från 20-talet Läs mer »