Handlare

Injera, Hollywoods glutenfria älskling finns att köpa i Hötorgshallen

Teffmjölet och dess glutenfria och järnrika egenskaper har nämnt förr här på bloggen. Ursprungligen kommer det från Eritrea och Etiopien där nationalrätten Injera består av en tunnbrödsliknande pannkaka som äts tillsammans med kött- och grönsaksröror. I tillverkandet av injera fermenteras teffjölel ett antal dagar tillsammans med vatten och processen kan liknas vid den i bakandet av surdegsbröd. Resultatet blir en saftig och något sur smak där den porösa konsistensen är perfekt för olika såser och […]

Injera, Hollywoods glutenfria älskling finns att köpa i Hötorgshallen Läs mer »

Eller som Fromageriets egen Dr Käse uttryck

Camaggione Stravecchio – en ost för din antipasti

Camaggione Stravecchio är en italiensk grottlagrad ost som passar perfekt som antipasti. Eller som Fromageriets egen Dr Käse uttryckte det: ”Jag skulle bjuda på Camaggione Stravecchio innan den stora ostbrickan”. Osten är tillverkad enligt tekniken pasta filata, vilket innebär att man pressar ostmassan flera gånger och spinner den förhand för att få en riktigt god och krämig ost. Mozzarella är ett annat exempel på en ost som är tillverkad på detta sätt. Efter att ha

Camaggione Stravecchio – en ost för din antipasti Läs mer »

De söta kvadratiska florsockertäckta marme

Sommarsött: Turkish delight

Pynta picknicken med lite turkisk marmeladkonfekt, kanske mest känt under namnet Turkish delight. De söta kvadratiska florsockertäckta marmeladkreationerna finns i flera smaker, men den mest klassiska är pistage. De är perfekta till ett glas vitt på picknickfilten, eller istället för chokladbiten till kaffet. Sommargodis med stil! Impa med en Turkish delight på silverfat på äkta turkiskt vis. (Foto Pixabay.) Turkish delight finns att köpa i flera olika smaker hos Bosphorus i Hötorgshallen.

Sommarsött: Turkish delight Läs mer »

För dessa sodor smakar verkligen flytande g

Pap, Inca cola och Guaranà till sommarens bål och parkhäng, från Mi Esquina

Klara, självlysande färger och bubbliga, lekfulla smaker, det går inte att hålla en dyster min när en får en burk flytande godis serverad på after work:en. För dessa sodor smakar verkligen flytande godis: tänk iskalla hallonbåtar och colanappar. Den gula burken, Inca colan, är en riktigt kultklassiker och kommer från Peru. Golden kola kallas den och är populär och vanlig i Sydamerika. Rödgula Pap kommer från Chile och smakar papaya. Gröna burken, Guaranà Antarctica har

Pap, Inca cola och Guaranà till sommarens bål och parkhäng, från Mi Esquina Läs mer »

Ju enklare något är desto bättre måste d

Italiens nationaldag den 2 juni med Fromageriet och ricotta från Apulien

Kockar och foodies upprepar det som ett mantra; råvarorna är det viktigaste i all matlagning. Ju enklare något är desto bättre måste de enskilda ingredienserna vara. När något är riktigt gott är en tillbaka på smörgåsnivå, det räcker att kombinera det med bröd och det är fortfarande det godaste som finns (Banh mi, skagentoast och hamburgare för att nämna några brödrätter). Dr Käse hos Fromageriet i Hötorgshallen tipsade om en sådan produkt, deras ricotta från

Italiens nationaldag den 2 juni med Fromageriet och ricotta från Apulien Läs mer »

Hit vallfärdar kebabälskare från hela Sto

Sveriges godaste (och första) kebab

Visste ni att Hötorgshallen var ett av de första ställena där kebaben lanserades i Sverige? Introduktionen skedde 1979 hos Izmir kebab som än idag är verksam i saluhallen. Hit vallfärdar kebabälskare från hela Stockholm. Allt kött produceras på plats i Hötorgshallen och levereras till kebabrestauranger över hela staden – det är med andra ord inte så konstigt att den smakar så fantastiskt! Kebabrullen ovan är från Master kebab, inlindad i ett fluffigt pitabröd och alldeles

Sveriges godaste (och första) kebab Läs mer »

Catering till sommarens bufféer, studentskivor och fester

Sommarens bufféer står runt hörnet. Vädret behöver bara åka bergochdalbana några gånger till och så är vi där, mitt ibland studentfester och jobbavslutningar. Unna dig själv en lugn start på sommarledigheten genom att lägga över matplanerna på någon annan. I Hötorgshallen har flera handlare cateringalternativ och erbjudanden till sommarens fester. Delikatessbrickorna i inlägget kommer ifrån Prima Delikatesser och är fullspäckade med chark, salami, ost, krämiga röror och fetaostfyllda paprikor. Scrolla runt på handlarnas sociala medier

Catering till sommarens bufféer, studentskivor och fester Läs mer »

Favorit i repris: Algerisk baklava hos La Gazelle

Idag är en bra dag att drömma sig bort till Algeriets vackra vidder och välsmakande mat. En vandringstur genom de kullerstensklädda backarna i de äldre Kasbah-kvarteren som avslutas med mint-te i kopparservis och en bit (eller två) hemgjord baklava.. Den som får vänta med flyget till Algeriet på grund av det gamla vanliga jobbet nästa vecka kan dock svänga förbi La Gazelle i Hötorgshallen och njuta av en lunch med tillhörande efterrätt i nordafrikansk anda.

Favorit i repris: Algerisk baklava hos La Gazelle Läs mer »

36:- kostar den krispiga lilla cirkeln som f

Säsongens tarte hos Gateau: jordgubbs- och rabarberpaj

Säsongens Tarte hos Gateau är en drömsk rabarberpaj med jordgubbar. 36:- kostar den krispiga lilla cirkeln som förgyller vilken trefika som helst. Den är perfekt att äta på konserthusets trappa eftersom att en får med en liten burk med vaniljsås. Pajen finns bara kvar till den 1 juni så skynda och fika! I juni lanseras en ny säsongstarte. Gateau hittar du på Hötorgshallens gatuplan.

Säsongens tarte hos Gateau: jordgubbs- och rabarberpaj Läs mer »

Bland sejfiléer och dillströsslade laxpudd

Eurovision-desserter hos Hötorgshallens… fiskhandlare?

Kopplingen må inte vara solklar men den finns där. Bland sejfiléer och dillströsslade laxpuddingar ligger små handgjorda mästerverk i dessertväg i fiskhandlarnas diskar. Perfekta komplement till den festliga havsmaten. Och på tal om festliga tillfällen så ligger ju Eurovision precis runt hörnet; en perfekt anledning att provsmaka sig fram till kvällens efterrätt! Fiskeläget: Pekanbotten, citronbavaroise, kola och lemoncurd toppad med jordgubbar. Till höger har Ullis gjort magiska chokladmoussebakelser, en med enbart mörk choklad och en

Eurovision-desserter hos Hötorgshallens… fiskhandlare? Läs mer »