Handlare

Gör din egen pizza med Carl’s Deli

Att göra sin egen pizza är grovt underskattat. Det går snabbt, du bestämmer själv tillbehören, och har du dessutom en så kallad pizzasten så går det att få riktigt smarriga pizzor direkt från den mest lokala pizzaugnen av dem alla. Från och med torsdag eftermiddag (10/3) börjar Carl’s Deli i Hötorgshallen att sälja pizzadeg av italiensk kaliber. ”Eftersom vi själva är hooked på den här pizzadegen så tänkte vi börja ha den i vår delidisk. […]

Gör din egen pizza med Carl’s Deli Läs mer »

Men faktum är att denna lilla brödformatio

Bagelns historia börjar i Kraków

Jag har alltid varit helt bombsäker på att bagel är ett amerikanskt påfund. Men faktum är att denna lilla brödformation faktiskt sägs har uppkommit i Kraków i Polen. Uppfunnen av judar redan på 1600-talet har den sedan spridits hela vägen till Amerika med judiska emigranter, och idag blivit något av en nationalklenod även ”over there”. På Bagelmama i Kazimierz – de judiska kvarteren i Kraków, serverar de några av stans godaste bagels. En bagel i

Bagelns historia börjar i Kraków Läs mer »

inst 2500 år gamla, klargröna oliverna komme

Nocellara – söta sicilianska oliver

Oliver kan variera så väldigt i smak och konsistens men sicilianska nocellara-oliver är verkligen något alldeles extra. De minst 2500 år gamla, klargröna oliverna kommer ursprungligen från en dal i sydvästra Sicilien: Valle del Belice. Platsen ligger belägen på ett sätt som gjorde den till en utmärkt strategisk besättning förr där det tillverkades just olja och mat. Valle del Belice sedd från Google Street View. Än idag är Valle del Belice känt för sin olivoljeproduktion.

Nocellara – söta sicilianska oliver Läs mer »

Hur vill du att ditt kaffe ska bryggas?

Espresso House som ligger i Hötorgshallen är inte som alla andra Espresso House. Förutom att den ligger i världens bästa saluhall, så agerar den även konceptbutik för hela kedjan. Här säljs kaffesorter som du inte kan köpa någon annanstans. Just nu har de till exempel ett Kenyanskt våtförädlat kaffe (135 kr/påse) från Solberg och Hansen. Men det är en sak till som gör just denna Espresso House unik. Här handbrygger de ditt kaffe – och

Hur vill du att ditt kaffe ska bryggas? Läs mer »

Bakom kulisserna på en fondkokning

I måndags spenderade jag morgonen hos Latinamerikanska Livsmedel i Hötorgshallen. Vi skulle fota hur man kokar sin egen fond och buljong för en artikel till tidningen Hallen. Artikeln kommer i nästa nummer som finns i saluhallen 10 mars, men här kommer lite bilder från själva fotograferingen så länge. Tänk att koka lite fond på märgben och rotgrönsaker ändå kan vara ganska vackert! Håll utkik efter kommande Hallen för instruktioner till hur du kokar din egen

Bakom kulisserna på en fondkokning Läs mer »

tekul om man är jättekär, och inte alls lika

Te för alla hjärtan – både hela och brustna

Få må ni vara som har undgått att det är alla hjärtans dag på söndag. Typ jättekul om man är jättekär, och inte alls lika lattjo om man kanske till och med råkar vara hjärtekrossad. Hur som helst: Himalaya te och kaffe i Hötorgshallen säljer ett te för alla Sweet hearts. Ja, teet heter så. Men jag tänker att det passar perfekt även för den skara brustna hjärtan som bara vill krypa upp i soffan

Te för alla hjärtan – både hela och brustna Läs mer »

ill föra in kungsräkan i stockholmarnas medv

Kungsräkor hos Fiskeläget

Nu har Fiskeläget i Hötorgshallen börjat sälja kungsräkor. ”Vi vill föra in kungsräkan i stockholmarnas medvetande” förklarar deras handlare för mig, och syftar på att kungsräkan ur miljösynpunkt är bättre än till exempel den omdiskuterade tigerräkan. Kungsräkan är en bifångst till den vanliga fångsten och därför är det bra att ta tillvara på även den. Just Fiskelägets kungsräkor kommer från Smögen, smakar lite sötare och kostar lite mindre än de vanliga räkorna. De planerar även att ta in färska kungsräkor framöver

Kungsräkor hos Fiskeläget Läs mer »

Mama’s hos Prima Deli – Malizzano, Lutenica och Ajvar från Balkan

Vad är ajvar? Bara den godaste röran i världen om du frågar Prima Delikatesser i Hötorgshallen. Ajvar är en stapelvara i det balkanska köket, den förhöjer vilken rätt som helst och förenklar vardagen så väldigt middagsmässigt; allt som behövs är en klick ajvar i pastan så är maten klar. Vegan, glutenfritt, certifierat kosher och halal. Dessutom helt fritt från tillsatser. Processen, från tillagning till inpackning, sker inom 12 timmar för att smaken ska vara maximal.

Mama’s hos Prima Deli – Malizzano, Lutenica och Ajvar från Balkan Läs mer »

Lakritspulver

Lakrits i mat

Vad sägs om lakritskryddad rådjursstek, lakritsdressing, bröd med doft av lakrits – eller varför inte en Liquiricino, lakritskaffe? Lakrits kan vara så mycket mer än det där beroendeframkallande godiset som fastnar i tänderna. P&B Delikatesser i Hötorgshallen har börjat sälja lakritspulver i fina plåtburkar som passar till både morgonfilmjölken och middagssteken. Finns i smakerna söt, salt, chok & krisp. Lakritspulver från Haupt Lakrits i fin – och praktisk – plåtburk. Lakrits i mat är inte bara gott,

Lakrits i mat Läs mer »

Ifall veckan känns grå, middagsinspon låg oc

Stockholms godaste fisksoppa till middag

Efterrätt med regnig vy av Aisha Yusaf och Kajsas fisksoppa av Boularbah. Ifall veckan känns grå, middagsinspon låg och vädret fientligt finns det en god kur som tar dig igenom januaris resterande dagar: Kajsas fisksoppa. Den har figurerat på bloggen förr men goda saker tål att upprepas. Omfamna din inre pluvipfil (en person som älskar regn) och värm dig med en soppa som för tankarna mot havsdrömmar och reseminnen. En redig klick aioli, stenugnsbakad bröd

Stockholms godaste fisksoppa till middag Läs mer »