Handlare

Taleggio med brittisk rotfruktsmarmelad

Ostbrickor kan bli vackra historier, som kanvas av färger och smaker med säsongens frukter och grönsaker. Jacksons ost tipsade om en mörk och mustig rotfruktsmarmelad från prisbelönta Tracklement’s, så då fick tillbehören gå i samma färgskala. Rädisor och mörka druvor passar faktiskt utmärkt till krämig taleggio som fått smälta någon timme i rumstemperatur innan den serveras. Det behöver inte vara svårare än att du skär några rektanglar ost och lägger på en klick marmelad, då […]

Taleggio med brittisk rotfruktsmarmelad Läs mer »

Prima Presentkorg, deli till picknick

Picknick-korg för lyxutflykten, komplett med bubbel* och baguette. Det är härligt att blogga tillsammans med Hötorgshallen för titt som tätt hör en handlare av sig och berättar om något gott de gjort på senare tid. Häromveckan fick jag en bunt iphonebilder från Tanja på Prima Delikatesser, de hade nämligen gjort picknick-korgar på beställning av Foodora, och dessa skulle i sin tur skickas till ett gäng bloggare samma dag. Prima Delikatesser gör presentkorgar i alla möjliga

Prima Presentkorg, deli till picknick Läs mer »

Får det lov att vara en kanderad ros?

Den 2 juli är det Rosens dag, denna ljuvliga blomma. Rosor kan man använda på många olika sätt i matlagning och bakning, ett av dem är genom att kandera dem. Kanderade blommor är perfekt till att dekorera dina bakverk och desserter med och passar även bra som smaksättning på glass! Tänk på att snittrosor du köper i affären kan vara besprutade och inte så bra att äta. Plocka helst blommorna  i trädgården eller ute i

Får det lov att vara en kanderad ros? Läs mer »

Nilsson Livs är en övervägande del av kötte

Hängmörad ryggbiff från Trollhättan à la G. Nilsson Livs

Hos G. Nilsson Livs är en övervägande del av köttet svenskt. Till exempel ryggbiffen ovan från Trollhättan som är hela 6 veckor hängmörad. Faktum är att det enda som inte är svenskt av köttet i butiken är lammracksen, de kommer från Nya Zeelands grönskande vidder. Fråga gärna killarna på Nilssons varifrån köttet kommer och hur det ska tillagas, de har massvis med kunskap om råvarorna i butiken. Wille är grillexperten, Luis lagar fantastiska chorizo-, longaniza-

Hängmörad ryggbiff från Trollhättan à la G. Nilsson Livs Läs mer »

Byt fredagschipset mot färska räkor, aioli och vitlöksbaguette

Ibland är det de enkla knepen som är de absolut bästa. Sommarkvällarna är äntligen här och viskar om lediga tider. Vi säger: passa på! Byt ut fredagschipset framför tv:n och sätt dig ute på balkongen eller valfri grön gräsplätt med ett gäng färska räkor, en skål aioli och frasig (och med fördel lätt värmd) vitlöksbaguette. Melanders och Fiskeläget i Hötorgshallen har både räkorna och den där perfekta aiolin (Eller alternativ till den, för den mer

Byt fredagschipset mot färska räkor, aioli och vitlöksbaguette Läs mer »

Kex istället för mjöl på Balkan -> recept på Plazma-stubbe

Plazmakex är kända över hela Balkan berättade Kristian på Prima Delikatesser i Hötorgshallen. Kexen finns i kak, glass, choklad och mjölform, i frysta tårtor och små snackspåsar och i nästan alla småbarnshem. De är helt enkelt enormt kända och alla har sin relation till varumärket. Flera generationer har växt upp med de Bambi-producerade kakorna och de flestas mormor har ett hemligt recept på någon torta med plazma som huvudingrediens. På Balkan är det nämligen inte

Kex istället för mjöl på Balkan -> recept på Plazma-stubbe Läs mer »

Kycklingklubbor med inlagda, marockanska citroner och äpple

Denna vecka har redan gått i citronens tecken, därför kommer här ett friskt recept med nordafrikanska influenser – kycklingklubbor med inlagda citroner och syrliga äppelskivor. Hacka över några hasselnötter och servera med ugnsvarmt pitabröd och bulgur så har du en riktigt festlig lördagsmiddag framför dig: Kyckling med inlagda citroner och äpple Prep time: 10 mins Cook time: 30 mins Total time: 40 mins Serves: 4 Ingredients 1 kg kycklingklubbor 1 tsk gurkmeja en nypa salt

Kycklingklubbor med inlagda, marockanska citroner och äpple Läs mer »

Citronpasta med spenat och rostade hasselnötter

Nu finns Hallens finfina gratistidning att hämta i hallen. Rykande färska nummer fjorton, direkt ankommen från tryckeriet (och det är bäst att skynda sig lite då de har en tendens att ta slut..). För säkerhetens skull digitaliseras allt här i bloggen, så att även ni som inte är i Stockholm för jämnan kan få goda tips och rätter. Här kommer ett ljuvligt sommarrecept på citronpasta av Carls deli från nya tidningen: Citronpasta med spenat och

Citronpasta med spenat och rostade hasselnötter Läs mer »

Tunisiska dadlar stekta i olivolja med citronskal och ricotta

Dadlar har funnits i mellanöstern i över 6000 år. De växer i klasar på en palm som kan bli över 35 meter hög och uppskattas för sitt näringsrika innehåll och sin söta smak. I början av 1900-talet åts dadlar traditionellt i stora mängder till jul, men den vanan har minskat. Dadeln har blivit ersatt av fikonet enligt handeln. Däremot har dess popularitet som ingrediens ökat markant. Tack vare sin rika smak och konsistens passar de

Tunisiska dadlar stekta i olivolja med citronskal och ricotta Läs mer »

Hängmöra kött – så gör du

Mörning kallas processen när köttets egna enzymer bryter ner proteiner i celler och bindväv. Kort och gott: man låter köttet ruttna på utsidan för att få ett godare och smakrikare kött inuti. När man hängmörar kött så låter man det hänga med skelettet kvar inuti, i ett svalt rum (+2°C) med fläktar under ungefär 4,5 till 6 veckor. Sedan skär man bort allt det förruttnade köttet och kvar har man ett delikat kött med mer

Hängmöra kött – så gör du Läs mer »