Inspiration

Adventskalender lucka 17: 3 tips på alternativa julbord

I lucka 17 i Hötorgshallens adventskalender hittar vi tre tips på alternativa julbord. Traditioner i all ära men ibland kan det vara bra att kasta dem överbord för en stund och prova något helt nytt. Tips #1: Julbord utan kött från Bosphorus Även den mest inbitna köttätaren kan nog känna hur det vänder sig en aning i magen efter några jultallrikar fulla av just kött. Inte så mycket färgglatt där, direkt. Vad sägs då om ett […]

Adventskalender lucka 17: 3 tips på alternativa julbord Läs mer »

Adventskalender lucka 10: Sveriges första kebab

Eftersom att det är söndag idag och hallen är stängd så innehåller dagens adventlucka ett tips istället för erbjudande. Visste du att Sveriges första kebab serverades i Hötorgshallen? Introduktionen skedde 1979 hos Izmir kebab som än idag är verksam i saluhallen. Hit vallfärdar kebabälskare från hela Stockholm. Allt kött produceras på plats i Hötorgshallen och levereras till kebabrestauranger över hela staden – det är med andra ord inte så konstigt att den smakar så fantastiskt!

Adventskalender lucka 10: Sveriges första kebab Läs mer »

Adventskalender lucka 8: Vegansk falafelwrap

I lucka 8 i Hötorgshallens adventskalender hittar vi något för det gröna julbordet: en vegansk falafelwrap med hummus, tabbouleh och grillade champinjoner från La Gazelle. La Gazelle i Hötorgshallen är kända för sitt vällagade lammkött, men faktum är att de har ett oerhört stort vegetariskt och även veganskt utbud. 70 av 130 olika rätter är vegetariska! Tipazasallad till exempel, en rätt med inspiration från staden Tipaza i Algeriet. Den fräscha salladen innehåller tomater, gurka, paprika,

Adventskalender lucka 8: Vegansk falafelwrap Läs mer »

Smaka på Tête de Moine i Hötorgshallen i helgen

Tête de Moine är en schweisisk ost som funnits i över 800 år. En gång i tiden kunde osten användas som betalmedel istället för pengar och den serverades flitigt i finkretsar, både i adliga tillställningar och kungahus i Europa. Nuförtiden är osten framförallt känd för en fantastisk liten uppfinning som kom till världen i början på 80-talet. Girollen: Det är en manuell skärmaskin i minatyr som skär osten i tunna rosor. Bild av @mycolco Nu

Smaka på Tête de Moine i Hötorgshallen i helgen Läs mer »

Adventskalender lucka 7: Köpenhamnare med saffran

I lucka 7 i Hötorgshallens adventskalender hittar vi något som kommer att passa utmärkt inför lussefikorna på intåg: wienerbröd med saffran från Gateau i Hötorgshallen. I norden kallas de oftast för wienerbröd medan de i USA går under benämningen Danish Pastry, eller danskt bakverk. I Wien däremot kallas de för Kopenhagener Plunder (vars närmaste översättning är ungefär junk food från Köpenhamn). Bullen kom till Köpenhamn i mitten av 1800-talet på grund av en strejk som

Adventskalender lucka 7: Köpenhamnare med saffran Läs mer »

Presentkorgar, julkorgar och delikatesskorgar

I Hötorgshallen finner du de främsta presentkorgsmakarna, Prima Delikatesser är till exempel Kunglig hovleverantör. Tänk dig presentkorgar med fyllningar från världens alla hörn, från härliga charkuterier och ostar till mästerliga marmelader.   Vem är delikatesskorgen till? Kollegan som gillar en överraskande blandning eller farmor med en faiblesse för sötsaker? Svärfar som kokar egen sylt eller svärmor som vill ha goda tillbehör till sin skörd under höstens jaktsäsong. En helt vegansk korg eller en delikatesskorg med

Presentkorgar, julkorgar och delikatesskorgar Läs mer »

Teet som aldrig har hört en bil

Elisabeth bor i den lilla österrikiska byn Sonntag vid randen av alperna. ”Teet som aldrig har hört en bil” kallar hon sitt te och berättar att det består av sju olika örter. Det kan bland annat vara maskrosblad, nässlor, smultronblad, daggkåpor, rosa och vita klöverblommor. Du kan själv prova dig fram till vilka örter du vill ha i ditt te, det viktiga är att dom är sju. ”Det går inte att tröttna på skönhet” Elisabeths svar

Teet som aldrig har hört en bil Läs mer »

Tema Italien – Strangolapreti, Parma Secretum, Camaggione och Cannoli

Det finns så otroligt mycket matigt här på bloggen i de respektive ländernas kategorier. Därför kommer här ett litet tema Italiana helgen till ära. Camaggione Stavecchio Efter att ha knådats och pressats, har Camaggione Stavecchio lagrats i en grotta i 10 månader. Så ja, du kanske anar att smaken är delikat på alla sätt och vis. Osten tillverkas av två italienska kusiner som båda två heter Riccardo och bor i den italienska regionen Apulien. Om du

Tema Italien – Strangolapreti, Parma Secretum, Camaggione och Cannoli Läs mer »

Handlarnas instagrams just nu

Den mesta bloggtrafiken, ja internettrafiken överlag, kommer från mobiler just nu. Därför tar vi en snabb insta-runda bland handlarna, när du ändå har mobben i handen: @FinskaButiken Självständighetsljus till den 6/12 och de officiella Finland 100-år ljusen finns i butiken nu i begränsat antal. Även ljuvliga berg med rågbröd, för inget är som ett riktigt mustigt och saftigt finskt rågbröd, som det här. @PrimaDeli Hos Balkanspecialisten delas det just nu bilder på lyxiga delikatessfat och

Handlarnas instagrams just nu Läs mer »

7 matiga tips från 7 olika länder

Världen är full av god mat och det behöver inte alltid vara krångligt bara för att det är nytt! På Hötorgshallen hittar du mat från många av världens länder, men även vår receptbank har ganska mycket att erbjuda. Har du sett vår kartfunktion till exempel? Idag tänkte vi ge sju olika mattips från sju olika länder, kanske kan du göra det till ett projekt att prova alla dessa för att lysa upp någon mörk vintervecka?

7 matiga tips från 7 olika länder Läs mer »