Länder

Sandors pizza-skola, del 1 – pizzadegen

Med risk för att konstatera det uppenbara, men pizza är en fulländad rätt. Det är enkelt att göra, visserligen svårt att få perfekt men lika gott ändå. Övning ger ju färdighet i vilket fall, och nu när hösten är kommen och regnet öser ner så har du all tid i världen att fördjupa dig i pizzakonsten. Eftersom att Hötorgshallen har precis allt en kan drömma om i toppingväg så drar vi igång en liten pizzaskola […]

Sandors pizza-skola, del 1 – pizzadegen Läs mer »

3 saker du kan göra med skogens guld

Kantareller, hörni. Det känns både som det ultimata sättet att välkomna den mörkare årstiden och tillfredsställa smaklökarna. Oavsett om du har plockat ditt naturliga guld själv i skogen eller om du köper det i Hötorgshallen hos Sandins livs finns oändliga mängder recept som får kantarellernas goda smak att komma till sin rätt. Här tipsar vi om tre recept som är extra mumsiga! 3 recepttips som innehåller kantarell: Kantarellpizza med tryffel och parmesan Gyllene kantarellpaj Chèvre

3 saker du kan göra med skogens guld Läs mer »

Rosa choklad, det senaste inom choklad

För 80 år sedan presenterades vit choklad för första gången och nu är det dags att uppdatera färgskalan. Den schweiziska chokladproducenten Barry Callebaut har nämligen upptäckt och utvecklat den röda kakaobönan och genom en unik process så har de lyckats skapa en helt naturlig ton, utan tillsatser av färg eller andra smaker än de som finns naturligt i bönan. Både bönans färg och smak är speciell, den karakteristiska ljusröda färgen är varken bitter eller mjölkig

Rosa choklad, det senaste inom choklad Läs mer »

Secreto – en spansk specialitet

På svenska brukar styckdetaljen Secreto kallas för ”Grisens hemlighet”, kanske för att den sitter gömd på sidan av grisens hals. Den sägs också vara grisens mest saftiga och möra bit, och den är rikt marmorerad. Kanske är det därför som Secreto (som betyder hemlighet på spanska) i Spanien betraktas som en delikatess. I Sverige är den också lite av en doldis. Men vet ni vad? Den finns nu äntligen att få tag i hos kötthandlaren

Secreto – en spansk specialitet Läs mer »

Roasted Pork Belly – ugnsstekt fläsksida av Taylors & Jones

”Detta är en mycket förlåtande rätt. Det kan ibland vara svårt att få den fullkomligt perfekt, men det är också nästintill omöjligt att misslyckas.”  Taylors & Jones om maträtten ugnsstekt fläsksida (Roasted Pork Belly) som finns med i deras kokbok Best oF British. Best of British är en bok full av brittiska recept skapade av korvmakarna Taylors & Jones: ”Mosat och beigebrunt. Kanske en stabbig pudding och en kopp te? Bilden av brittisk mat är

Roasted Pork Belly – ugnsstekt fläsksida av Taylors & Jones Läs mer »

Fyllda kronärtskockor

I det centraleuropeiska köket är inlindning en återkommande tillagningsmetod. Surkål- och vinblad är de vanligaste omslagen och fyllningen består vanligtvis av färs, ris och olika kryddor. I Ungern kryddas dolmarna med paprika, på Balkan hackar en ner rökt kött i fyllningen och i Turkiet är kanel en förekommande ingrediens i dolmarna. Dolma, den turkiska versionen, kan ätas både som huvudrätt och tillbehör, eller meze som det kallas. I tidningen Hallen nr fyra tipsade Bosphorus om

Fyllda kronärtskockor Läs mer »

Amerikanska pannkakor

Ibland behöver en inget mer än en redig hög med nysteka pannkakor. En klassiker som muntrar upp vilken höstkväll som helst. Toppa med akaciahonung, lönnsirap, florsocker eller bara säsongens clementiner och ett avsnitt eller två av Big Little Lies – både pannkakorna och den besvärade kuststaden Monterey kommer att få dina vardagliga bekymmer att kännas avlägsna. All världens tillbehör hittar du förstås hos handlarna Hötorgshallen, vare sig du känner för kondenserad mjölk eller hemlagad hjortronsylt. Amerikanska

Amerikanska pannkakor Läs mer »

Lätt som en galette (med äpplen och honung)

Gör en galette av höstens äppelskörd, dels för att det är rustikt och franskt på bästa möjliga vis, men också för att det är så enkelt att baka. I den franska delen av Kanada beskrivs galette som en stor kaka och fyllningen varierar beroende på säsong. Allt ifrån svamp, kött, ost och pumpa kan ingå i fyllningen, men basen är alltid den samma: krispig och otvunget vikt, med delar av innehållet synligt. En vackert vikt

Lätt som en galette (med äpplen och honung) Läs mer »

Ochazuke: ris med genmaicha-te från Japan

Genmaicha (till vänster) betyder te med brunt ris och är ett grönt te som är smaksatt med rostat brunt ris. Genmaicha kallas även popcorn-te på grund av att några av riskornen poppar upp som små moln i tet under själva rostningen. Nuförtiden dricks det traditionella tet av alla grupper i samhället men förr i tiden var det framförallt fattigare folk som drack det i Japan. Riset fungerade som en utfyllnad och reducerade priset på det gröna

Ochazuke: ris med genmaicha-te från Japan Läs mer »

Surströmming från Borkbo hos Melanders fisk

Surströmmingspremiären har redan ägt rum i år – den 17 augusti – men om du inte har hunnit äta din surströmming än för i år, eller är sugen på mer, så kan vi rekommendera varianten från mikrosalteriet Borkbo. Borkbo Salteri ligger i Hälsingland, i ett gammalt fiskeläge utanför Enånger. Surströmmingen från Enånger är något alldeles extra – varken för mager eller för fet och receptet kommer från gamla kustfiskare. Det hemliga receptet ger en strömming

Surströmming från Borkbo hos Melanders fisk Läs mer »