Recept

Tips på recept

Här delar vi både recept från våra egna handlare och tipsar om recept som vi hittar på andra matsidor.
Letar du efter matinspiration från något särskilt land? Använd vår kartfunktion.

[sub_category_list]

Deras delidiskar i Hötorgshallen dignar av

Fatayer och Murafi, en vegetarisk tre-fika à la Bosphorus

Lika vackra färger som smaker – det verkar vara Bosphorus motto. Deras delidiskar i Hötorgshallen dignar av färska råvaror lagade i fina konstellationer, eller Smartmeals som Bosphorus kallar dem själva. Två favoriter bland kunderna är Fatayer (filodegsknytena med spenat) och Murafi (paprikaröran med valnötter). Filodegsknytena Fatayer är i vanlig ordning krispiga och fyllda med len spenat. Perfekta till mellis eller faktiskt även fikastunden för den som vill ha lite mer långvarig energi än bulle och […]

Fatayer och Murafi, en vegetarisk tre-fika à la Bosphorus Läs mer »

Sötpotatis, paprika, vitlök och kryddig la

Linsgryta med Merquez och persiljebulgur från systrarna Eisenman

Dagens middagsinspiration är definitivt den här ljuvliga linsgrytan hos Systrarna Eisenman, fotad av Ulrika Ekblom. Sötpotatis, paprika, vitlök och kryddig lammkorv hör till ingredienserna i denna hösthöjdare. Recept hittar du här och rå merquez hittar du hos La Gazelle i Hötorgshallen!  

Linsgryta med Merquez och persiljebulgur från systrarna Eisenman Läs mer »

I Argentina är den nationaldryck men teet d

Yerba Mate – Che Guevaras favoritdryck

Yerba Mate är en tesort som finns i stora delar av Latinamerika (och även i Mellanöstern). I Argentina är den nationaldryck men teet dricks även flitigt i Paraguay och Brasilien. Populariteten ligger, förutom den goda smaken, i teets uppiggande egenskaper. En kopp mate förbättrar förmågan att fokusera fast minus koffeinet som annars är den aktiva ingrediensen i kaffe. Ämnet teofyllin som finns i yerba mate sägs vidga luftrören och underlätta syresättningen. Det är även muskelavslappnande,

Yerba Mate – Che Guevaras favoritdryck Läs mer »

Kanelbullar på 5 olika sätt (brioche, pretzel & rödbetsrosa)

Världens godaste bulle fyller år idag, hurra! Dags att fylla hemmet med nostalgidoft. Här kommer fyra recept för den som vill göra en nytänkande plåt bullar som fortfarande har kanel- och smörbasen intakt. Några trender i bullväg verkar vara: 🍩 Frosting i en separat skål, så att en kan bre sin bulle själv. 🍩 Olika sorters degar, från fluffig briochebas till knaprig pretzelkant. 🍩 Färgsatt deg, till exempel med rödbetor. Det blir både tjusigt och

Kanelbullar på 5 olika sätt (brioche, pretzel & rödbetsrosa) Läs mer »

Vegetarisk trerätters på Vegetariska världsdagen, förstås

I helgen var det #VegetariskaVärldsdagen vilket såklart är värt att fira! I en vecka minst. En #MeatfreeMonday som denna så kan du till exempel unna dig en vegetariskt tre-rättersmiddag à la dessa favoriter i repris: Förrätt: Grönkålschips med parmesan Foodiesarnas favorit superfood grönkålen passar märkligt bra ihop med parmesan. Perfekt förrätt att unna sig lite extra av. Varmrätt: Grekisk linssoppa Ljuv, höstig soppa i sann grekisk anda à la Pieiras Livs i Hötorhshallen. Perfekt för

Vegetarisk trerätters på Vegetariska världsdagen, förstås Läs mer »

Så gör du vackra äppelrosor – recept steg för steg i bilder

Äppelpajen är död, länge leve äppelrosen! Skämt åsido. Äppelrosen är bara den uppdaterade versionen av äppelpajen. Vacker att se på och lika fin i instagramflödet som i magen. Allt du behöver är (mängden bestämmer du själv): Säsongens svenska äpplen Färdiggjord smördeg Aprikosmarmelad Florsocker & kanel 🍃🍎🍃🍎🍃 Kavla ut smördegen och dela den på fyra längder. Dela äpplena på hälften. Skiva upp äpplena i tunna, någorlunda symmetriska skivor. Bre ett lager aprikosmarmelad över hela smördegslängden. Rada

Så gör du vackra äppelrosor – recept steg för steg i bilder Läs mer »

Perfekt varm choklad med lönnsirap och karamellpopcorn

Den här tjusigaste drycken är inte bara nostalgiskt god utan även skonad från onödiga smaksättare och ruskiga konserveringsmedel. Chokladen sitter som en liten planet på toppen av en praktisk pinne du rör om med i varm mjölk (och ifall du känner dig dekadent: en skvätt grädde). Sedan är det lönnsirap i mixen, avslutningsvis höstiga mängder vispad grädde, hyvlad mörk choklad och karamellpopcorn på toppen. Choklad-pinnen från P&B i Hötorgshallen är osötad, du avgör allstå själv

Perfekt varm choklad med lönnsirap och karamellpopcorn Läs mer »

Höstens surkål har anlänt till Hötorgshallen, dags för Sarma-recept

När den största grytan plockas fram på hösten vet man att surkålssäsongen är igång och den pågår tills surkålen tar slut i början på våren. På Balkan äts de mustiga kåldolmarna i Sarma-grytan både till vardags och fest, med bröd eller potatismos som får rama in alla de välbalanserade smakerna. Surkålens hälsofördelar är många med sin nyttiga mjölksyrebakteriekultur och det högre näringsvärdet än till exempel vitkål, men det är även en lättlagad inläggning med lång,

Höstens surkål har anlänt till Hötorgshallen, dags för Sarma-recept Läs mer »

Inspiration: Gör en tomatmiddag

Vargpersika eller kärleksäpple – kärt barn har många namn. I det här fallet handlar det om tomaten! När jag var på Island besökte jag en tomatfarm där de bjöd på den mest delikata tomatmåltiden jag någonsin ätit. Blev så inspirerad av hur man faktiskt kan göra en hel måltid enbart fokuserad kring tomaten, och tänkte dela med mig. Tomatlunch: Vatten med körsbärstomater, delikat hembakat bröd med gurk-salsa, tomat-drink gjord på gröna tomater (lite sötare än

Inspiration: Gör en tomatmiddag Läs mer »

Mörning kallas processen när köttets egna

Nu ännu mörare kött hos Latinamerikanska

För att få ett riktigt smakrikt och mört kött, kan man hängmöra köttet. Mörning kallas processen när köttets egna enzymer bryter ner proteiner i celler och bindväv. Kort och gott: man låter köttet ruttna på utsidan för att få ett godare och smakrikare kött inuti. Det gör man genom att låta köttet hänga i ett kylrum under en längre tid, gärna flera veckor. Sedan skär man bort allt det förruttnade köttet och kvar har man ett delikat kött

Nu ännu mörare kött hos Latinamerikanska Läs mer »