Recept

Tips på recept

Här delar vi både recept från våra egna handlare och tipsar om recept som vi hittar på andra matsidor.
Letar du efter matinspiration från något särskilt land? Använd vår kartfunktion.

[sub_category_list]

Lammstek med potatisstomp, béchamelsås och gratinerad blomkål och broccoli

Plura är en av Hötorgshallens återkommande kändiskunder. I höstnumret av tidningen Hallen 2014 delade han med sig av några recept baserade på ingredienser inhandlade i Hötorgshallen. Vad sägs om lammstek med potatisstomp, béchamelsås och gratinerad blomkål och broccoli? Ingredienserna till det här receptet hittar du bland annat hos La Gazelle, G. Nilssons livs, Latinamerikanska livsmedel och Sandins frukt och grönt. Pluras lammstek med tillbehör Serves: 4-6 Ingredients LAMMSTEK, 130 MINUTER 1 lammstek med ben på […]

Lammstek med potatisstomp, béchamelsås och gratinerad blomkål och broccoli Läs mer »

Potatismos med svart tryffel

Augusti är det nya januari var det någon som sa. Och visst är hösten på försiktig ingång men det för ju inte bara ondo med sig, särskilt inte i matväg. Nu är potatisen inne i sin bästa säsong och tryfflarna börjar kika fram på handlarnas butikshyllor. Som bekant så passar tryffel till allt, från tortellini till pizza, men det är något särskilt med tryffel i potatismos. Potatismos är ett lustigt tillbehör, många kockar vill knappt

Potatismos med svart tryffel Läs mer »

Helgbak: Banana Split Cheesecake

Den här cheesecaken gör förstås barn glada, men framförallt dig själv. Du får nämligen gå loss med spritsen som en sann konditor, men ändå inom det beprövade dessertområdet Banana Split. En semester- och fikaklassiker på samma gång helt enkelt. Gå all in med helgbaket innan jobb och skola dragit igång för fullt: Banana Split Cheesecake Prep time: 5 mins Cook time: 40 mins Total time: 45 mins Serves: 10 Ingredients Botten: 100 gram smält smör

Helgbak: Banana Split Cheesecake Läs mer »

Isté på vattenmelon

Inte alltför sällan kommer det bästa sommarvädret när semester går mot sitt slut. Ibland lyser solen som starkast när semestern är helt slut. Eller känns det kanske bara så? I vilket fall så kräver sol och värme en bra dryck! Och något som både är i säsong nu och firar sin alldeles egna dag imorgon (den 3 augusti) är vattenmelonen. Fyll en jättekaraff med denna läskande kompott och ha i kylen både hemma och på

Isté på vattenmelon Läs mer »

Sydamerikansk drickchoklad med historia

Peru har på senare tid blivit en erkänd producent av kakao och choklad, men redan för sisådär femhundra år sedan upptäckte Columbus kakaobönans storhet på sin upptäcksfärd genom Sydamerika. Där hade bönan odlats och kultiverats i många år och oftast serverades den som en dryck. I Maya hieroglyfer från tidigt som mellan åren 460-480 omnämns chokladdrycken i ceremoniella sammanhang såväl som vardagliga. Inom Aztekisk mytologi sägs guden Quetzalcoatl ha blivit utesluten från den gudomliga sällskapet

Sydamerikansk drickchoklad med historia Läs mer »

Korv med lamm, getost och honung

Så var jobhösten igång för vissa, och de ugnsbakade middagarna med den. Grillvädret kommer och går men en god fläskkorvspanna består. Den här korven är handgjord av Taylor & Jones. Det är lamm i grunden och så en del getost och honung i smaksättningen. Passar utmärkt ihop med örtmasserad färskpotatis och vårlök. Grädda mitt i ugnen i cirka 20 minuter på 180 grader, så var det hela klart! Servera med tjocka skivor bröd och rysk

Korv med lamm, getost och honung Läs mer »

Sötpotatisburgare med fetaost, mejram och vinägersvärta

Här kommer ett tips på en helt vegetarisk burgare för sensommargrillen! Perfekt smak-kombo av sötpotatis och syrlig vinägersvärta. För mer inspiration kring vad du kan göra med sötpotatis – kolla in de här fem tipsen. Sötpotatisburgare med fetaost, mejram och vinägersvärta Serves: 6 Ingredients Burgare: 6 medelstora sötpotatisar rapsolja 6 msk grovt havssalt</br></br>Vinägersvärta: 1 tsk rostad pepparkrydda (2 msk korianderfrön, 2 msk sichuanpeppar, 2 msk hel svartpeppar) 2 salladslökar 2 msk mörk maltvinäger eller rödvinsvinäger

Sötpotatisburgare med fetaost, mejram och vinägersvärta Läs mer »

Nässelsoppa med kokosmjölk och mynta

Nu är det högsäsong för nässlor, omysigt i trädgården men desto trevligare i köket. Använd handskar när du skördar ogräset och klipp enbart bort toppskottet. På våren äts hela plantan men i slutet av juli är det kronan som används till matlagningen. Det är de ljusgröna, bredare bladen som ger bäst smak och det hela påminner lite om spenat med en syrlig underton. Servera med nygräddat bröd och vispa in crème fraichen så den skapar

Nässelsoppa med kokosmjölk och mynta Läs mer »

Dubbel porterhouse med chipotle-sky

Porterhousestek är nästan som en T-benstek, men är skuren från den tjockare bakre biten av revben och filéer. Det är ingen köttdetalj man ser i vanliga butiker särskilt ofta, men i Hötorgshallen finns den nästan jämt. Oftast sågas biten upp i skivor, men om man vill sätta något riktigt ståtligt på festbordet ska man laga den så här i bit.   Dubbel porterhouse med chipotle-sky Serves: 6-8 Ingredients 1 bit porterhousestek/T-benstek i bit (cirka 2

Dubbel porterhouse med chipotle-sky Läs mer »

Ugnsbakad brie med pecannötter och honung

Det här lagar du på under en minut, när gästerna plötsligt dykt upp på terasstrappan och kylen ekar tom. Du behöver nämligen bara tre ingredienser: brieost, nötter och honung. De två sistnämnda brukar finnas i de flesta skafferi, och eftersom att brie har bra hållbarhet så kan du med fördel låta det bli en basvara i kylen. Ifall du råkar ha en näve bär så kan du finhacka och strössla dem över osten innan allt

Ugnsbakad brie med pecannötter och honung Läs mer »