Länder

Favorit i repris – El meshwi à l’alèrienne

Morötter, champinjoner, potatis, selleri, doften av vitlök, kummin och mustig oregano.. Den här ugnsbakade lammrätten med algeriska anor bjuder Mahieddine hos La Gazelle på.Detta är en perfekt vardagsrätt som också gör sig utmärkt i lunchlådan hela veckan! Eller, så länge den inte tar slut alltså. Favorit i repris – El meshwi à l’alèrienne Ingredients 1 ½ kg benfri lammstek 2 lökar 3 morötter 3 mellanstora potatisar 1 stjälk selleri 3 tomater 6 champinjoner 1 klyfta […]

Favorit i repris – El meshwi à l’alèrienne Läs mer »

Söndagstortellini med köttfärssås och creme fraiche

En enkel klassiker som inte kan gå fel. I den här rätten behöver du egentligen bara laga såsen eftersom att det finns så mycket god, färdiglagad tortellini att välja bland. Har du till exempel testat tryffel-fagottinon hos Carls Deli? För god.. Förslagsvis kan du servera dessa söta baguettesnittar med romatica-tomater och ricotta från Apulien till förrätt. Söndagstortellini med köttfärssås Serves: 4 Ingredients 2 paket tortellini (ca 800 gram sammanlagt) 2 st gula lökar 400 gram

Söndagstortellini med köttfärssås och creme fraiche Läs mer »

Recept: Böngryta med pastrami

Tidningen Hallen bad Bosphorus att ta fram ett mustigt recept att värma sig med när midvinternattens köld är hård. Det blev denna delikata böngryta med pastrami och grönsaker. Bosphorus vd Serdar Öztenar säger så här: ”Anatolien ligger i asiatiska delen av Turkiet och där har bajlväxter alltid spelat en viktig roll i mathållningen tack vare att de är näringsrika och innehåller mycket protein – man behövde inte äta kött till. Fortfarande äter man böngrytan som

Recept: Böngryta med pastrami Läs mer »

Adventskalender lucka 6: Prisvinnande cheddar från Jacksons Ost

I lucka 6 i Hötorgshallens adventskalender hittar vi ostar från Snowdonia Cheese som du finner hos Jacksons Ost. Snowdonia Cheese har på relativt kort tid blivit ett välkänt namn i ostsammanhang tack vare skickligt hantverk och nyskapande smaker. Ysteriet är situerat i vackra Wales och enligt dem själva är de omgivna av frisk havsluft och böljande vatten. Det låter fantastiskt, kanske är det därifrån inspirationen till ostskapandet kommer? Ostarna finns i en mängd olika smaker,

Adventskalender lucka 6: Prisvinnande cheddar från Jacksons Ost Läs mer »

Panettone, italiensk julkaka

På många håll i världen är panettone-kakan ett måste till jul, särskilt i Italien och Latinamerika. Att baka en traditionell kaka kan ta flera dagar, målet är en hög kaka som är lika delar saftig och luftig inuti så det krävs övning för att få till en perfekt panettone. Även ifall kakans historia sträcker sig ända tillbaka till romarriket började den bli riktigt populär i 20-talets Italien och staden Milano. Två bagare i synnerhet, Angelo

Panettone, italiensk julkaka Läs mer »

Tema Italien – Strangolapreti, Parma Secretum, Camaggione och Cannoli

Det finns så otroligt mycket matigt här på bloggen i de respektive ländernas kategorier. Därför kommer här ett litet tema Italiana helgen till ära. Camaggione Stavecchio Efter att ha knådats och pressats, har Camaggione Stavecchio lagrats i en grotta i 10 månader. Så ja, du kanske anar att smaken är delikat på alla sätt och vis. Osten tillverkas av två italienska kusiner som båda två heter Riccardo och bor i den italienska regionen Apulien. Om du

Tema Italien – Strangolapreti, Parma Secretum, Camaggione och Cannoli Läs mer »

Trojansk tårta: Päronkaka med kvittenkräm

Har du hört om stridsäpplet som gudinnan Eris startade det trojanska kriget med? Det sägs vara en kvitten. I den grekiska mytologin så var gudinnan Eris inte inbjuden till ett bröllop, så av ilska kastade hon då in ett äpple i festsalen med orden ”Till den vackraste”. Naturligtvis ansåg de flesta av gudomligheterna på festen sig vara den vackraste. Alla sträckte sig efter kvittenäpplet, och tumult uppstod. Ungefär detsamma händer när du serverar den här

Trojansk tårta: Päronkaka med kvittenkräm Läs mer »

Mustig gulaschgryta med högrev

En stor gryta med värmande gulasch räcker hela söndagen och kanske även in på måndag och tisdag nästa vecka. Gulasch är en sådan rätt som blir godare när den får stå till sig och alla smakerna blandas och går in i varandra. Servera med ungerska pastagryn, eller tarhonya som de heter, gjorda med ägg, det blir som en slags risotto som suger upp all sås på ett utsökt vis. Recept på gulaschgryta hittar du här

Mustig gulaschgryta med högrev Läs mer »

Sandors pizza-skola, del 3 – toppingen

Vi har ett recept på perfekt pizzadeg (som kan stå i kylen upp emot en vecka ifall du så önskar) och så har vi gjort tjusiga pizzaringar när du känner för att pimpa pizzan. Här kommer några tips på hur du uppgraderar den traditionella pizzan genom att välja rätt topping. Använd mozzarella istället för riven ost Fördela en mozzarellaost över tomatsåsen, istället för riven ost. Den smälter ihop med såsen i ugnen och blir perfekt

Sandors pizza-skola, del 3 – toppingen Läs mer »

Sandors pizza-skola, del 2 – Pizzaring

Igår gick vi igenom grunderna i hur du bakar den perfekta pizzadegen. Idag gör vi något tjusigt av den, närmare bestämt en pizzaring. Knåda ut degen, antingen med fingrarna eller med en kavel. Placera en skål i mitten. Lägg rökt skinka och mozzarella längs med skålen. Du kan även lägga salami eller gruyère, torskrygg eller lammkött, poängen är att här kommer fyllningen ligga. När du lagt din valda fyllning kring skålen så häller du över

Sandors pizza-skola, del 2 – Pizzaring Läs mer »