Recept

Tips på recept

Här delar vi både recept från våra egna handlare och tipsar om recept som vi hittar på andra matsidor.
Letar du efter matinspiration från något särskilt land? Använd vår kartfunktion.

[sub_category_list]

foods och komplicerade rätter har sin charm

Fira vardagen med en fiskschnitzel

Jul- och nyårshelgen i all ära men när festligheterna lagt sig är det skönt att återgå till enklare middagar. Finger foods och komplicerade rätter har sin charm, men en vardagsmiddag kan vara precis lika magisk. Schnitzel består vanligtvis av kött och för att det ska kunna kallas för wienerschnitzel måste fyllningen till och med bestå av kalvkött. Men efter högtiderna kan det var gott med en paus från det röda köttet. Ett tips är panerad […]

Fira vardagen med en fiskschnitzel Läs mer »

ön kom till slut till Stockholm och nu har ä

Semlorna har kommit till Hötorgshallen

Inte en sekund för tidigt är de, dessa fluffiga och noggrannt gräddspritsade underverk. Snön kom till slut till Stockholm och nu har även semlorna anländit till Thelins i Hötorgshallen. Det fina med semlor är att de firar in varje nytt år. Januari och februari förgylls av semlans gräddiga ljus som sprider glädje i årets första fikor. Semmelfrossan pågår till påsk så det finns ingen anledning att stressa till hallen (i och med att den är

Semlorna har kommit till Hötorgshallen Läs mer »

ka små munsbitar fyllda med havssälta och fr

En förrätt att se (äta) mer av 2016

En nyårsrätt som gärna skulle kunna få göra comeback lite oftare under året är löjromsrutor med crème fraiche och rödlök. Dessa friska små munsbitar fyllda med havssälta och frasighet i kombination med den lena fraichen gör vilken fredag som helst lite ljusare. Ett behövligt inslag såhär i årets mörkaste första månader. Tillsammans med ett högt glas av något iskallt och bubblande blir det inget mindre än perfekt. Björnbärsdrinken kommer härifrån. Löjrom av olika slag, däribland

En förrätt att se (äta) mer av 2016 Läs mer »

Nyårsmeny från Melanders

Ibland kan det vara skönt att slippa googla nyårsmeny i timtal, springa runt i överfulla matbutiker och sedan kanske ändå bli besviken. Melanders i Hötorgshallen har gjort det enkelt för dig och komponerat ihop delikata nyårsmenyer som du bara kommer förbi och plockar upp. Diskarna är redan fyllda med hummer, havskräftor, ostron, renfilé, anklevermousse och rensteksröra…mmmm… På Melanders hemsida hittar du både recept och vinförslag till deras nyårsmenyer – det kan inte bli enklare. Melanders nyårsmenyer

Nyårsmeny från Melanders Läs mer »

Hemlagad inlagd sill från Fiskeläget

I hela december (och delar av november) har Fiskelägets tappra kallskänkor och kockar jobbat för fullt med att lägga in sill. Vilka hjältar! Med salt- och sockerlag upp till knäna i vissa fall har de lagt in, blandat till och filéat Clupea harengus (i folkmun sill då) in på de sena småtimmarna. Det är därför ingen slump att deras sill är helt fantastiskt. Varje filé smakar hav, fast i köttet och alldeles mört i konsistensen.

Hemlagad inlagd sill från Fiskeläget Läs mer »

Julfika från Thelins konditori

Från Thelins Instagram: ”Ge bort ett litet vinterland till någon du tycker om!” Pepparkakor och fruktkaka med citronkaka, russin, apelsinskal, bigaråer inlagda i Rom. Thelins konditori i Hötorgshallen har det mesta som behövs för en riktig julfika. Här hittar du både fina presenter som gulliga marsipantomtar och vackra presentförpackningar, men även smarriga fikabröd och saftiga lussekatter. Foto från Thelins hemsida på månadens produkter i December. Varje månad utser Thelins ”månadens produkt” och i December är

Julfika från Thelins konditori Läs mer »

Historiskt sett har det inlagda och insaltad

Vegetariskt julbord hos Bosphorus

Det klassiska julbordet är inte det mest vegetariska. Historiskt sett har det inlagda och insaltade varit i fokus, färsk mat var nämligen svår att få tag på under vintern. Dessutom var decemberbuffén tidskrävande på bekostnad av husmödrarna under 1900-talet, många smårätter skulle pyntas och dekoreras till perfektion. Numera är det andra bullar (än köttbullarna) som gäller – det vegetariska julbordet blir alltmer populärt och tack vare Bosphorus i Hötorgshallen kan du köpa allting färdig- och

Vegetariskt julbord hos Bosphorus Läs mer »

Juliga glassmaker från Gelato Bar

Idag fick Gelato Bar i Hötorgshallen in sina julsmaker, årets julglass är pepparkaka och saffran. Glass är kanske inte det som poppar upp ”top of mind” när någon säger jul, men då har du alltså inte testat Gelato Bars italienska varianter. Vem kan få nog av glass? Denna bild är visserligen tagen på en gelateria i Florens, men som tur är behöver du inte åka ända dit för att få avnjuta äkta italiensk glass. Kajsa

Juliga glassmaker från Gelato Bar Läs mer »

schefen Peter Schenks bästa recept baseras p

Helstekt kalkon fylld med citronsmör

Hellbergs fågel och vilt tipsar, i vinterns nummer av vår kundtidning Hallen, om hur du gör en helstekt kalkon i ugn på bästa sätt. Butikschefen Peter Schenks bästa recept baseras på Gordon Ramsays ”christmas turkey” som enligt Peter är det absolut godaste kalkonreceptet han smakat. Här kommer en Hellbergsk variant på julkalkonen: Recept: Helstekt kalkon fylld med citronsmör Ingredients <b>Ingredienser – fyllning:</b> 8 (eller fler) remsor sidfläsk eller bacon 3 msk rumstempererat smör 2 lökar,

Helstekt kalkon fylld med citronsmör Läs mer »

utom att du kan avnjuta en delikat korvmidda

Handlarintervju med Taylors and Jones

Taylors and Jones i Hötorgshallen är så mycket mer än bara korv. Förutom att du kan avnjuta en delikat korvmiddag på plats i världens bästa saluhall, så ordnar de även omåttligt populära korvkurser (julklappstips #1) och har precis lanserat ytterligare en korvig bok: ”Best of Brittish – Taylors & Jones” (julklappstips #2). En butik du definitivt bör uppsöka inför julbordet. Jag har redan bloggat om deras spännande historia så nu tänkte jag att det var dags att få höra en

Handlarintervju med Taylors and Jones Läs mer »