Handlare

ots att det har funnits i över 6000 år så är

Teff – den nya quinoan?

Teff är ett sädesslag som urpsrungligen kommer från Etiopien och Eritrea. Trots att det har funnits i över 6000 år så är det först på senare år som det blivit en het potatis även i övriga världen. Det har visat sig att teffmjölet är både glutenfritt och mycket nyttigt. Superstjärnor som Gwyneth Paltrow och Victoria Beckham är bara två i raden av kändisar som hakat på trenden. I Etiopien och Eritrea har man sedan länge dagligen använt teff till att bl […]

Teff – den nya quinoan? Läs mer »

Ostar med smak av alpäng och bjällerklang

Har du någonsin undrat hur en alpäng smakar? I så fall är det dags att prova någon av Österrikes specialostar! Österrike har en flera hundra år lång osttradition och särskilt i de södra delarna finns många mindre gårdar där kossorna går ute året runt bland blåtonade alptoppar. Jag var i Tyrolen i våras och besökte den lilla ostgården Kasplatzl mitt bland ängsblommorna. Tack vare att kossorna enbart idisslar på tusen sorters blomster, örter, färskt gräs

Ostar med smak av alpäng och bjällerklang Läs mer »

stermaten är underbar, det har vi konstatera

Lunch i Hötorgshallen

Mör och krämig parmesanröding från Piccolino, Hötorgshallens nedre plan. Semestermaten är underbar, det har vi konstaterat tidigare. Men vardagens jobbluncher behöver inte ligga efter. Lämna lunchlådan hemma (åtminstone första arbetsveckan) och unna dig en starkt matstart på hösten, med en god lunch i magen blir du mer redo för höstens utmaningar! Här kommer fem olika lunchtips från handlarna i Hötorgshallen som garanterat lyfter tisdageftermiddagen: Krispig, hälsosam och mättande wrap från Bosphorus Meze Store på nedre

Lunch i Hötorgshallen Läs mer »

Algerisk Merguez från La Gazelle

Merguez är en korv urpsrungligen från Algeriet “baserad på nöt- och lamm- eller fårkött och kryddad med bland annat spiskummin” om du läser på Wikipedia. Receptet bakom La Gazelles legendariska Merguez i Hötorgshallen är däremot topphemligt. La Gazelle tillagar sina Merguez på lammfärs i egen korvfabrik efter unikt och noga utprovat recept. Resultatet? En himmelsk bästsäljare! Prova själv! Du kan antingen köpa Merguez råa hos La Gazelles Kött och lägga dem i en stekpanna med

Algerisk Merguez från La Gazelle Läs mer »

Fiskeläget, havsdrömmar och reseminnen

Italiensk fiskhandlare i Napoli (pescheria) och gata i Positano. Semestern är förbi men matminnena består. Kanske tillbringades semestern vid Italiens kust, ätandes en citronprydd frittura di pesce (friterad fisk) vid hamnen i Napoli, eller kanske har en Caldereta de Langosta (hummersoppa) avnjutits på en strandbar på en Balearisk ö. Den gemensamma nämnaren för mycket av semestermaten, framförallt den som ätits kring Medelhavet, är att den bestått till stor del av fisk. Det bästa med hela

Fiskeläget, havsdrömmar och reseminnen Läs mer »

Krispig, kladdig och ilande söt - tillsamman

Baklava, det sötaste som finns

Baklavan är en underbar dessert. Krispig, kladdig och ilande söt – tillsammans med kaffe förvandlar den vilken tre-fika som helst till en oförglömlig upplevelse. Framförallt energi- och humörmässigt! Ursprungligen kommer bakverket från det Osmanska riket men idag finns den utbredd över hela Balkanhalvön, Mellanöstern och även in mot Centralasien. Desserten består av flera lager filodeg, ett slags tunna veteplattor. Fyllningen mellan dessa varierar från valnötter och kanel till pistach- och mandelkorn. Bakverket glaseras (och konserveras

Baklava, det sötaste som finns Läs mer »

Handlarintervju med Sandys i Hötorgshallen

På första våningsplanet precis innanför dörren till Hötorgshallen, hittar du Sandys. Mängder av färska grönsaker, frasiga baguetter och mumsiga röror. För att citera dem själva är Sandys “ett nyttigt och fräscht svenskt alternativ till mer traditionell snabbmat”. Jag passade på att fråga Kevin Qrunell som jobbar på Sandys, bl a om hans personliga favorit från menyn och varför det är så himla bra med just Sandys i Hötorgshallen. Här kommer min mini-intervju: Hej Kevin! Vad

Handlarintervju med Sandys i Hötorgshallen Läs mer »

e har utökat tillagningsmöjligheterna för at

Hav utökar sin serveringsdel

Under sommaren har Hav byggt ut sin bardel för att få fler sittplatser. De har utökat tillagningsmöjligheterna för att kunna bjuda på ännu mer inspirerande maträtter och ökat arbetsflödet för att kunna hantera fler människor. Ett perfekt ställe att avsluta på efter jobbet med några smarriga munsbitar, eller varför inte gå all in och köra kräftskiva i miniformat? Gå på kräftskiva i miniformat hos Hav. Stora burfångade havskräftor (foto från Havs Facebooksida), 530 kr/kg. Hav

Hav utökar sin serveringsdel Läs mer »

är dessutom superenkelt att göra själv, då b

Hemlagat iste med persika, honung och citron från Himalaya

Iste är den ultimata sommardrycken: läskande utan att bli för söt och perfekt tillsammans med klirrande isbitar i immiga glas på stranden. Det är dessutom superenkelt att göra själv, då blir det även enklare att hålla koll på innehållet. Till exempel blir konserveringsmedel och tillsatser överflödiga när det ändå ska drickas inom några timmar efter att det är ihopkokat. Fördelen med att göra eget iste är att det finns så otroligt mycket mer smaker att

Hemlagat iste med persika, honung och citron från Himalaya Läs mer »

ylor träffade Johanna på en pub i Nordirland

Taylors and Jones i Hötorgshallen

Pork pies and Cornish pastries Historien om Taylors and Jones börjar med kärlek, precis som de flesta kundernas möte med deras sortiment. Taylor träffade Johanna på en pub i Nordirland och flyttade till Sverige där han tyckte att korvutbudet i Göteborg var bristfälligt. Han började tillverka egna “bangers” som han sålde på fester och i sitt kvarter. Snart började efterfrågan öka och han införskaffade en van för att kunna köra längre sträckor och leverera korven,

Taylors and Jones i Hötorgshallen Läs mer »