Inspiration

Vad äter en på Kristi Himmelfärdsdag egent

Pistaschkaka med ricottakräm och rårörda rabarber

Styling av Linda Lundgren, foto av Josef Peyre. Vad äter en på Kristi Himmelfärdsdag egentligen? Traditionsmässigt känns maten inte helt självklar. Om vi ser till det historiska så är den liturgiska färgen för högtiden vitt. Det vill säga kyrkans färgval och det prästarna bär på sin krage, så som de till exempel har lila på advent och rött under pingst. Det kan ju användas som någon slags riktlinje för middagen. Eller efterrätten. Kanske något med […]

Pistaschkaka med ricottakräm och rårörda rabarber Läs mer »

stkväll stod de i en stängd och tom Hötorgsh

Italiensk afton med Sandra Beijer och Elsa Billgren på besök i Hötorgshallen

Till det allra första numret av Hötorgshallens prisbelönta tidning Hallen gjorde författarna och bloggarna Sandra Beijer och Elsa Billgren ett alldeles utsökt reportage värt att minnas – den italienska aftonen. En höstkväll stod de i en stängd och tom Hötorgshall och lagade en helt fantastisk trerätters-middag med en egenkomponerad meny och ett tillhörande tema. Nedan följer ett bildregn fyllt av inspiration, från ombre caprese (färgskala av coctailtomater som går från en nyans till en annan),

Italiensk afton med Sandra Beijer och Elsa Billgren på besök i Hötorgshallen Läs mer »

Får det lov att vara en oliv?

Oliver är en praktisk liten frukt (ja det räknas faktiskt som en frukt) som passar både självständigt som drinktilltugg och i en kombination med andra ingredienser i såser, röror, pastor, sallader, bröd, pizzor…you name it. Oliverna sägs vara 40.000 år gamla och i en papyrus från 1100 år f.kr. har man hittat följande citat: “från olivträdet kan den renaste olja utvinnas för att hålla lamporna i din helgedom brinnande”. De har med andra ord fler

Får det lov att vara en oliv? Läs mer »

Valborg är en svag högtid i Sverige när det

Valborg à la Finland – trassliga struvor, munkar och sima

Vacker vy över Helsinki, av Tuulia Kolehmainen. Valborg är en svag högtid i Sverige när det kommer till mat. Vi fokuserar på det drickbara och kanske något grillat (eller bras-bränt snarare) till det. I Finland däremot är det mer festlig förtäring som pågår! Det dricks Sima och äts munkar hos våra grannar i öst och den stora frågan är: varför har vi inte tagit efter denna fantastiska mattradition? Eftersom att Hötorgshallen är hela världens saluhall

Valborg à la Finland – trassliga struvor, munkar och sima Läs mer »

Brer och rullar, som med kanelbullar!


 S

Porchetta på fläsksida med honung och örtsalsa

Ett paket med örter. Brer och rullar, som med kanelbullar! Servera med ugnsstekta rotfrukter och äppelmos som tillbehör. Porchetta är en mör, vacker rulltårta av sidfläsk. Fyll med vad du behagar, vore det örter eller ost – resultatet blir efter några tålamodiga timmar i ugnen en helt underbar rätt att avnjuta både till fredagsmyset eller soffliggar-söndagen. I många originalrecept används urbenad spädgris men den mer ekonomiska varianten gjord på fläsksida är minst lika god om

Porchetta på fläsksida med honung och örtsalsa Läs mer »

Greens and vitamins!


 Stekt Tavuk-kyck

Middagstips: Tavuk-kyckling från Bosphorus i citrus-sällskap

Allt som behövs. Greens and vitamins! Stekt Tavuk-kyckling. Krispigt, friskt och himmelskt gott. För dig som vill ha en snabb, enkel, näringsrik och balanserad middag är Tavuk-kycklingen från Bosphorus en riktig pärla. Den är spröd, saftig och kryddig och med smakerna rosmarin, anis, oregano, persilja och selleri blir det som en ört-trädgård i en tugga! Mezerätter äts ofta i ett slags smörgåsbord där man kombinerar lite av varje men de går lika bra att lyfta

Middagstips: Tavuk-kyckling från Bosphorus i citrus-sällskap Läs mer »

Supperclub, eller underground restaurants e

Har du ätit på en hemmarestaurang?

“Supperclubs” har blivit en riktig supertrend. Supperclub, eller underground restaurants eller popup restaurants som det också ibland kallas, innebär att du äter på restaurang – fast hemma hos någon. Det började som en reaktion mot dyra restaurangpriser i England och USA. Kockar och matentusiaster började att laga mat hemma istället – och bjöd in vem som helst att mot en mindre summa avnjuta middagen tillsammans. Sedan har även vissa restauranger hakat på med popup-restauranger eller

Har du ätit på en hemmarestaurang? Läs mer »

Gör ditt eget té, örtdrycker och lavendelskorpor

Lavendelskorpor, se recept nedan. Påskhelgen är den perfekta bakhelgen. Och för att balansera ut onyttigheterna kan man rena sinnet med lite egenkokat té. Örtté är så väldigt enkelt att göra – det är bara att kasta i bladen i varmt vatten och vänta några minuter. Till detta rekommenderas krispiga kakor med lavendel, och kanske en bok eller två. Sträck-titta på någon serie går såklart också utmärkt. Pepparmynta En riktigt balkongvänlig ört, den växer fort, doftar

Gör ditt eget té, örtdrycker och lavendelskorpor Läs mer »

utan ramar var det fullt med inspiration kr

Stor trend på årets trädgårdsmässa: odla ätbart!

Just nu pågår trädgårdsmässan Nordiska Trädgårdar i Älvsjö och vi hade hört att det skulle handla om ätbart i år, så vi begav oss dit för en trendspaning. I montern Rum utan ramar var det fullt med inspiration kring hur du kan odla stadssmart. Här är till exempel ett fiffigt tips på hur du kan använda Espresso House fina kopp, ett mjölkpaket eller varför inte någon annan fin förpackning du hittar (i Hötorgshallen förstås): Att

Stor trend på årets trädgårdsmässa: odla ätbart! Läs mer »

Våfflor med norsk hjortronkräm

“På nittiotalet jobbade jag som barnvakt och våffelbagare. Det var en fantastiskt yrkeskombination som var oerhört uppskattad, åtminstone av de vaktade. Jag stekte så det osade, riktigt immigt var det i alla kök jag jobbade och det doftade bränt smör på teflon långt ut i trapphuset. Under denna period testade jag på det allra mesta inom tillbehör, även en och annan skinkskiva kunde smyga sig på våfflorna ifall det var alltför nära middagstid. Men hjortronsylt

Våfflor med norsk hjortronkräm Läs mer »