Länder

Pasta al limone Hötorgshallen

Studentrecept: Pasta al limone

Många har de varit som skrattat åt min sparsmakade middagsfavorit under studenttiden: Pasta al limone. Men trots dess spartanska uppenbarelse så är det en utomordentlig maträtt om man är student eller bara har glömt att gå till mataffären innan stängningsdags. Pasta al limone är italienska och betyder, föga förvånande: pasta med citron. Och det är ungefär exakt vad det är också. Nyckeln till hela smakupplevelsen ligger i råvarorna. En citron är inte bara en citron […]

Studentrecept: Pasta al limone Läs mer »

Katalansk gryta med kalvkött från Latinamerikanska livsmedel

Hösten är lång och mörk. Precis som en riktigt god gryta, kokad under lång tid med en djup, vinröd färg. Mustig och mör, om den görs rätt. Men hur görs en gryta rätt egentligen? Hemligheten ligger i ingredienserna menar vissa. En bra köttbit förhöjer hela rätten till exempel. Grytan ovan är tillagad på traditionellt katalanskt vis med kalvkött och karamelliserad lök. Receptet hittade jag här. Såsen är rustik och fylld med smaker som för tankarna

Katalansk gryta med kalvkött från Latinamerikanska livsmedel Läs mer »

Husmanskost med gott samvete från Saluplats Husman

Blodpudding och handgjorda kroppkakor. Hösten är perfekt för husmanskost på många sätt. Men Lotta Lundgren varnar för fenomenet långkok i artikeln ”När dörren till köket slår igen” i tidningen Bang. Hon menar att anledningen till att många maträtter fallit i glömska är att de är tidskrävande att laga och problematiska ur fler synpunkter än en: ”Mormor levde större delen av sitt liv i sitt lilla opraktiska kök. Så snart frukosten var bortplockad satte hon igång

Husmanskost med gott samvete från Saluplats Husman Läs mer »

Så sätter du ihop den perfekta Korvbrickan med Prima Delikatesser

Vad bör tänkas på när en korvbricka är i görningen? Bloggen var förbi och hörde med Kristian, tredje generationens handlare på Prima Delikatesser, om vad som utgör den perfekta ölkorvskombinationen. – Först och främst ska man ta det man själv tycker är gott, och sen ska man ta det motsatta. Nyckeln till den perfekta korvbrickan är variation. Gillar man starkt så ska man balansera ut det med något milt också. En riktigt rökig bondkorv passar

Så sätter du ihop den perfekta Korvbrickan med Prima Delikatesser Läs mer »

Fagottino fylld med tryffel

På söndag är det internationella pastadagen (ja det finns en matdag för allt, typ) – ett optimalt tillfälle att prova Carl’s Delis tryffelfyllda pastaknyten; fagottino. Det kan vara den godaste pastan jag någonsin ätit, faktiskt. Fagottino betyder litet knyte på italienska och det är precis så pastan ser ut. Den här är fylld med tryffel och smakar himmelsk bara som den är med lite riven parmesan på toppen. Men vill man piffa till det extra

Fagottino fylld med tryffel Läs mer »

Fira internationella tapasdagen

Höstmörkret till ära tycker jag det är dags att duka upp med en riktig tapasmiddag! Idag 22 oktober firar vi internationella tapasdagen och inte helt opassande befinner jag mig i skrivande stund på en tapasbar i Palma de Mallorca i Spanien och tänkte passa på att bidra med lite inspiration. Tapas är ett samlingsnamn för smårätter som ursprungligen kommer från Spanien. Tapas kan bestå av lite allt möjligt, från en liten skål med delikata oliver

Fira internationella tapasdagen Läs mer »

n La Gazelle i Hötorgshallen är faktiskt en

Rösta på La Gazelle i Allt om Stockholms Krogpris!

Hur många lunch- och middagsrestauranger kan stoltsera med att de lagar precis allt från grunden numera? Inte många. Men La Gazelle i Hötorgshallen är faktiskt en utav dem. Varenda potatis skalas innan den gyllensteks och all persilja som garnerar rätterna är helt färsk och omsorgsfullt hackad för hand – inget är fryst eller färdiglagat. Hos La Gazelle är köerna ett faktum. Det går fort att få hjälp men sedan blir det kö bakom en precis

Rösta på La Gazelle i Allt om Stockholms Krogpris! Läs mer »

och med idag går det för första gången att

Från och med idag är svenska räkor miljömärkta

Frossa med gott samvete – svenska räkor miljömärkta! Foton från Melanders. Från och med idag går det för första gången att köpa svenska MSC-certifierade räkor. MSC, Marine Stewardship Council, är en global organisation som arbetar med att lösa problemet med överfiske. Deras märkning på de svenska västkusträkorna innebär bland annat att fiskarna inte använder redskap som skadar fisket eller tar upp småräkor. Världsnaturfonden WWF har tidigare varnat för just de svenska västkusträkorna men tar idag,

Från och med idag är svenska räkor miljömärkta Läs mer »

otländsk saffranspannkaka innehåller grötris

Gotländsk saffranspannkaka med salmbärssylt

Saffranspannkaka med salmbärssylt är Gotlands landskapsrätt och så smarrig att det suktas i munnen på mig bara av att skriva om den. En gotländsk saffranspannkaka innehåller grötris, grädde, mjölk, honung, ägg, hackad mandel och saffran. Det kan ju tyckas märkligt att en så osvensk krydda som saffran blivit något jättesvenskt. Men faktum är att Saffran funnits på Gotland sedan medeltiden då ön var ett rikt handelscentrum dit exotiska varor kom från hela världen, däribland saffran

Gotländsk saffranspannkaka med salmbärssylt Läs mer »

Tavuk güveç enligt Master Kebab

Tavuk güveç är en klassisk turkisk kycklinggryta som tillagas i lergryta i ugnen och kombinerar enkla ingredienser till något helt magnifikt. Här kommer Master Kebabs bästa recept! Man känner sig verkligen hemma när mamma lagar tavuk güvec, och ärtor tycker jag faktiskt riktigt bra om. Extra gott blir det om det finns ris till också. Tavuk güveç enligt Master kebab Serves: 6 Ingredients 1 hel kyckling (fri från skinn och ben) 1 gul lök 2 potatisar 2

Tavuk güveç enligt Master Kebab Läs mer »