Länder

Handlarintervju med Teboden Charabang

Teboden Charabang i Hötorgshallen är fylld upp till taket av dekorerade plåtburkar fulla av världens alla teer och kaffeblandningar. Hit går du för att fylla lungorna fulla med dofter, munnen fylld med smakkarameller eller för att handla ”gå bort”-gåvan. Teboden Charabang har funnits i Hötorgshallen sedan 1958, och som tur är råkar jag komma förbi just när en av ägarna Siv Jarnebäck står och skopar det klassiska piccolinokaffet i en stor träkista. ”Dofta!” säger hon […]

Handlarintervju med Teboden Charabang Läs mer »

Latinamerika kallas det för Dulce de leche

Dulce de leche – krämigt karamellkalas i konserv

Tänk dig tivoli på burk. I Latinamerika kallas det för Dulce de leche vilket betyder ”söt mjölk” och är just precis vad det är: mjölk blandat med socker. Dulce de leche är en kolakrämig karamellsås i konservburk – helt oemotståndlig så fort du öppnat locket! Perfekt för barnkalas och frukostpannkakan. Denna söta läckerhet är särskilt populär i t ex Argentina där man brukar ringla den på sina pannkakor. Men Dulce de leche passar även utmärkt som fyllnad

Dulce de leche – krämigt karamellkalas i konserv Läs mer »

k väl ordet tillverkat - de gör nämligen all

Handlarintervju med Master Kebab/Hisar Fastfood

Master Kebab är en av Sveriges första kebabrestauranger, redan 1979 slog de upp portarna i Hötorgshallen och sedan dess har de dagligen tillverkat och sålt en av stans godaste kebaber. Märk väl ordet tillverkat – de gör nämligen all kebab helt från start på plats i Hötorgshallen och med jämna mellanrum ser man en kebabstock (cylindern med nötkött runtomkring) rullas genom saluhallen för att sedan fyllas på och grillas till perfektion i butiken. För lite

Handlarintervju med Master Kebab/Hisar Fastfood Läs mer »

stkväll stod de i en stängd och tom Hötorgsh

Italiensk afton med Sandra Beijer och Elsa Billgren på besök i Hötorgshallen

Till det allra första numret av Hötorgshallens prisbelönta tidning Hallen gjorde författarna och bloggarna Sandra Beijer och Elsa Billgren ett alldeles utsökt reportage värt att minnas – den italienska aftonen. En höstkväll stod de i en stängd och tom Hötorgshall och lagade en helt fantastisk trerätters-middag med en egenkomponerad meny och ett tillhörande tema. Nedan följer ett bildregn fyllt av inspiration, från ombre caprese (färgskala av coctailtomater som går från en nyans till en annan),

Italiensk afton med Sandra Beijer och Elsa Billgren på besök i Hötorgshallen Läs mer »

Saftig så kallad Mugnani forte från Österqvi

17 maj, Norges nationaldag

Minifest för vårt söte syskon i väst. Saftig så kallad Mugnani forte från Österqvist i Hötorgshallen, en stark knubbig salami med tydlig skärpa som passar utmärkt till spekebordet. På söndag den 17 maj är det dags för våra norska vänners största högtid: den norska nationaldagen. Det kanske känns tidigt att börja planera detta en vecka i förväg men i Norge har planerna sannolikt lagts för månader sedan, den ”syttende mai” är nämligen inget att ta

17 maj, Norges nationaldag Läs mer »

Får det lov att vara en oliv?

Oliver är en praktisk liten frukt (ja det räknas faktiskt som en frukt) som passar både självständigt som drinktilltugg och i en kombination med andra ingredienser i såser, röror, pastor, sallader, bröd, pizzor…you name it. Oliverna sägs vara 40.000 år gamla och i en papyrus från 1100 år f.kr. har man hittat följande citat: ”från olivträdet kan den renaste olja utvinnas för att hålla lamporna i din helgedom brinnande”. De har med andra ord fler

Får det lov att vara en oliv? Läs mer »

Etiopiens guld – kaffe

Det är få saker som slår den där första kaffekoppen på dagen. Helig på något vis. Morgonstund må ha guld i mund, men min har definitivt kaffe. Läste precis i SAS inflight magazine att vi svenskar i genomsnitt dricker 1,3 koppar kaffe om dagen. Det ger oss en hedersfylld tredjeplats på listan, bara Holland och Finland slår oss med 2,4 resp. 1,8 koppar om dagen. Men visst är det inte bara kvantiteten som räknas? Johan

Etiopiens guld – kaffe Läs mer »

oto: Claes Helander

Americulinariska är en

Veckans favoritmatblogg: Kendra Valentine på Americulinariska

Kendra Valentine från Americulinariska förbereder kimchi-sill. Foto: Claes Helander Americulinariska är en favoritblogg av många anledningar, bland annat för att videorna är fantastiska! Kendra är kunnig, karismatisk och pedagogisk och recepten på hennes blogg är tillgängliga samtidigt som matlagningen känns både bejakande och lustfylld. Mötet mellan amerikansk matlagning och svenska smaker är spännande och kreativ – gamla klassiker får ett nytt liv utan att det krävs timmar i köket. På under 3 minuter blandar hon

Veckans favoritmatblogg: Kendra Valentine på Americulinariska Läs mer »

Valborg är en svag högtid i Sverige när det

Valborg à la Finland – trassliga struvor, munkar och sima

Vacker vy över Helsinki, av Tuulia Kolehmainen. Valborg är en svag högtid i Sverige när det kommer till mat. Vi fokuserar på det drickbara och kanske något grillat (eller bras-bränt snarare) till det. I Finland däremot är det mer festlig förtäring som pågår! Det dricks Sima och äts munkar hos våra grannar i öst och den stora frågan är: varför har vi inte tagit efter denna fantastiska mattradition? Eftersom att Hötorgshallen är hela världens saluhall

Valborg à la Finland – trassliga struvor, munkar och sima Läs mer »

Litet köksutrymme behöver inte betyda dåli

The Kitchen Library – låna köksredskapen med ”sharing economy”

Låna den perfekta vispen. Litet köksutrymme behöver inte betyda dåliga köksredskap. Köksmaskinerna är kockens vapen – blendern, dehydratorn, högtryckskastrullen, fritösen och skivmaskinen är de trogna soldaterna som tar dig igenom otaliga måltider och högtider. För att inte tala om de livsviktiga glassmaskinerna, crepe-plattorna och muffins-makar-maskinerna. Hjälpredorna är många men köksutrymmet och budgeten är inte alltid med på noterna. I Kanada, hos The Kitchen Library, är lösningen att låna det du behöver i köket för tillfället.

The Kitchen Library – låna köksredskapen med ”sharing economy” Läs mer »