Länder

Brer och rullar, som med kanelbullar!


 S

Porchetta på fläsksida med honung och örtsalsa

Ett paket med örter. Brer och rullar, som med kanelbullar! Servera med ugnsstekta rotfrukter och äppelmos som tillbehör. Porchetta är en mör, vacker rulltårta av sidfläsk. Fyll med vad du behagar, vore det örter eller ost – resultatet blir efter några tålamodiga timmar i ugnen en helt underbar rätt att avnjuta både till fredagsmyset eller soffliggar-söndagen. I många originalrecept används urbenad spädgris men den mer ekonomiska varianten gjord på fläsksida är minst lika god om […]

Porchetta på fläsksida med honung och örtsalsa Läs mer »

Veckans vara är ett riktigt vårtecken: spa

Gotländsk sparris från Sandins

Salt, timjan och citron – goda sparriskamrater. Veckans vara är ett riktigt vårtecken: sparrisen! Gotländsk sparris för att vara mer specifik. Sparris kan både kokas, stekas eller grillas och passar lika bra i soppor som sallader, till lamm eller spaghetti. Proiscuttio-inlindad sparris är en klassiker på sommarens smörgåsbord, likaså smörstekta stjälkar med riven parmesan. Hos Sandins frukt & grönt i Hötorgshallen finns det förutom ramslök och massa andra nyskördade godgrönsaker även gotländsk sparris just nu.

Gotländsk sparris från Sandins Läs mer »

Greens and vitamins!


 Stekt Tavuk-kyck

Middagstips: Tavuk-kyckling från Bosphorus i citrus-sällskap

Allt som behövs. Greens and vitamins! Stekt Tavuk-kyckling. Krispigt, friskt och himmelskt gott. För dig som vill ha en snabb, enkel, näringsrik och balanserad middag är Tavuk-kycklingen från Bosphorus en riktig pärla. Den är spröd, saftig och kryddig och med smakerna rosmarin, anis, oregano, persilja och selleri blir det som en ört-trädgård i en tugga! Mezerätter äts ofta i ett slags smörgåsbord där man kombinerar lite av varje men de går lika bra att lyfta

Middagstips: Tavuk-kyckling från Bosphorus i citrus-sällskap Läs mer »

an får plocka! Ramslök ser ut ungefär som li

Vårig ramslökspesto

Under påsken var jag på Gotland och en av de fina sakerna med just Gotland är att det växer ramslök lite här och var. Som man får plocka! Ramslök ser ut ungefär som liljekonvalj men luktar starkt av vitlök så risken att plocka fel är inte så stor så länge man luktar på den. Ramslök kallas ibland för “skogsvitlök”. Man kan göra soppa på ramslök eller använda den som krydda i såser och sallad. Min pappa

Vårig ramslökspesto Läs mer »

finns Izmir Kebab som, när det startades 19

Handlarintervju Izmir Kebab

Om du vill äta en av Stockholms godaste kebaber är det till Hötorgshallen du ska gå. Där finns Izmir Kebab som, när det startades 1979, var ett av Stockholms första dönerkebabställen. Förutom kebaben är Izmir Kebab även omtyckta för sin egengjorda köfte, det vill säga turkiska lammfärsbiffar. Izmirs variant kryddas med kajenn, yoghurt, persilja och några till kryddor som hålls hemliga. Perfekt för en lunch på hötorgstrappan en solig vårdag. Vi passade på att fråga Osman Ayvazoglugil, som har

Handlarintervju Izmir Kebab Läs mer »

Fira den ortodoxa påsken med gotländskt dilamm

På söndag infaller den ortodoxa kyrkans största högtid: påsken. Traditionellt sett så förbereder man sig inför denna högtid med en sju veckor lång fasta där kött, ägg och allt som är fett ska undvikas. Så när påsken sedan kommer är kött, och då framför allt påsklammet, desto mer angeläget. Vi skippade fastan och hoppade direkt till lammet, närmare bestämt ett gotländskt dilamm från G. Nilssons livs i Hötorghallen. Ugnsrostade det tillsammans med potatis och morötter

Fira den ortodoxa påsken med gotländskt dilamm Läs mer »

r hittar du svensk klassisk husmanskost som

Handlarintervju med Saluplats Husman

Att äta mat från Saluplats Husman är som en nostalgitripp genom svensk matkultur. Här hittar du svensk klassisk husmanskost som korvstroganoff, strömming och favoriten saftiga köttbullar med rårörda lingon. Tillagade med den där lilla extra kärleken som behövs för att göra rätterna rättvisa. Jeison Pozo tog över Saluplats Husman för bara tre månader sedan så vi tänkte att då är det på plats med en mini-handlarintervju. Hur länge har du jobbat i hallen? Jag började

Handlarintervju med Saluplats Husman Läs mer »

årsolens strålar börjar tina stockholmarnas

Vårigt ostkalas från Saluplats Ost

I Hötorgshallen mäter vi varken vårens ankomst i antalet blåsippor eller gökar – utan i antalet lunchgäster i solen på Konserthusets trappa vid Hötorget. Så fort vårsolens strålar börjar tina stockholmarnas frusna själar, märks det i form av glada möten och soliga matstunder där på trappan. Picknick är ju något av det vårigaste och kalasigaste som finns, så därför tänkte vi tipsa om tre krämiga, vackra, franska getostar som du kan köpa med dig från

Vårigt ostkalas från Saluplats Ost Läs mer »

lienska cannoli fyllda med vit- och mörk cho

Handlarintervju med Gelato bar

Krispiga digestivekexs, pistagenötter och saftiga bär: drömlik glass förtjänar mästerlig topping. Italienska cannoli fyllda med vit- och mörk choklad. Fluffigt, krämigt och sammetslent. Pistagegrönt, citrongult, gräddvitt och vaniljprickigt. Därtill: frasigt, sockerpudrat och alldeles oemotståndligt. Du har precis klivit in i hallen från ingångarna mot Hötorget och får ett varmt välkomnande av Gelato bars sagolika glassdiskar. Varje vecka presenteras en butik här på bloggen och nu till påsk är det Kajsa Rådén som berättar om Gelato

Handlarintervju med Gelato bar Läs mer »

Våfflor med norsk hjortronkräm

“På nittiotalet jobbade jag som barnvakt och våffelbagare. Det var en fantastiskt yrkeskombination som var oerhört uppskattad, åtminstone av de vaktade. Jag stekte så det osade, riktigt immigt var det i alla kök jag jobbade och det doftade bränt smör på teflon långt ut i trapphuset. Under denna period testade jag på det allra mesta inom tillbehör, även en och annan skinkskiva kunde smyga sig på våfflorna ifall det var alltför nära middagstid. Men hjortronsylt

Våfflor med norsk hjortronkräm Läs mer »