Produkter

är dessutom superenkelt att göra själv, då b

Hemlagat iste med persika, honung och citron från Himalaya

Iste är den ultimata sommardrycken: läskande utan att bli för söt och perfekt tillsammans med klirrande isbitar i immiga glas på stranden. Det är dessutom superenkelt att göra själv, då blir det även enklare att hålla koll på innehållet. Till exempel blir konserveringsmedel och tillsatser överflödiga när det ändå ska drickas inom några timmar efter att det är ihopkokat. Fördelen med att göra eget iste är att det finns så otroligt mycket mer smaker att […]

Hemlagat iste med persika, honung och citron från Himalaya Läs mer »

Mezerätt: Grön hirssallad från Bosphorus

Meze måste vara den mest flexibla varianten av mat. Mezerätter går oftast att äta både kalla och varma, de fungerar som glamoröst fest-tilltugg, i picknickkorgen, som snabblunch och på söndagsmiddagen. I Hötorgshallen finns det flera olika handlare som säljer mezerätter och en av dem är Bosphorus Meze Store. Ordet meze har sitt ursprung i persiskan och betyder ungefär ”smakligt” eller ”med smak”. En populär mezerätt hos Bosphorus är deras gröna hirssallad. Salladen är helt glutenfri

Mezerätt: Grön hirssallad från Bosphorus Läs mer »

Empanada hos Mi Esquina i Hötorgshallen

Empanada serverad med kryddig chilisås. Pirogen har fått en riktig revival på senare tid. Filo-, smör- och vetedegsvarianter trängs i butikshyllorna, den ena med en delikatare fyllning än den andra. Empanadans ursprung är oklart, vissa menar att det härstammar från det arabiska kökets spenat och fetaostfyllda Fatayer (som finns att köpa hos La Gazelle i Hötorgshallen), och introducerades i Spanien någon gång under 700-talet. Andra menar att dess väg till Spanien gick genom handelsvägarna mellan

Empanada hos Mi Esquina i Hötorgshallen Läs mer »

erna, blomstren, krispigheten i luften – få

Klassiskt fjällsnacks: torkat renkött från Hellbergs fågel & vilt

Det är lätt att glömma bort de fantastiska vidderna av fjälltoppar och porlande bäckar som finns uppe i norra Sverige. Färgerna, blomstren, krispigheten i luften – få saker slår en fjällvandring under årets varmare månader. Vill du ha ett riktigt praktiskt snacks till din fjällvandring är ett paket torkat renkött från Hellbergs fågel och vilt ett ypperligt sådant. Hyvla små bitar med en kniv och ät som chips, eller skär ner små bitar i en

Klassiskt fjällsnacks: torkat renkött från Hellbergs fågel & vilt Läs mer »

Den turkiska burgaren hos Turkiska delikat

Turkisk burgare hos Turkiska delikatesser i Hötorgshallen

Ett paket perfektion. Den turkiska burgaren hos Turkiska delikatesser i Hötorgshallen är närmast legendarisk i lunch-Stockholm. Det fluffiga, fyllda franskabrödet finns i en mängd variationer: kryddiga köfte, äggvända och friterad auberginer, saftiga falafel och zucchiniplättar är några utav ingredienserna och de finns både i vegetariska och veganvänliga kombinationer. Allt är hemlagat och dagsfärskt och kostar runt 50 kr. När vädret ger med sig är burgaren perfekt som Konserthustrappe-lunch. Bilder lånade av annasthlm, helperev och innovationevent.

Turkisk burgare hos Turkiska delikatesser i Hötorgshallen Läs mer »

Grillad kolbasz och salsiccia med ajvar från Prima Delikatesser

Grilltemat här på bloggen fortsätter med veckans råvara: Prima Ajvar. Denna paprikaröra med aubergine och tomat är himmelsk till rökiga korvar med spräckt skal och saftiga grillräfflade tomater. På Prima Delikatesser kostar den 45 kr och burken är som en mindre vas: räcker till både en och två grillomgångar med andra ord. Det kliar nog i fingrarna på många kontor i början av veckan såhär i juni. Fönstren står på glänt och utifrån blandas ljud

Grillad kolbasz och salsiccia med ajvar från Prima Delikatesser Läs mer »

Fira Sveriges nationaldag med grillad tonfisk från Fiskeläget

I morgon är det Sveriges nationaldag, och även om vi i Hötorgshallen har en lång lista på andra länders nationaldagar som vi firar kanske minst lika mycket, så är det en bra dag att skämma bort sig med en riktig festmåltid på! Hos Fiskeläget i Hötorgshallen kan du köpa massor av olika färska fiskar och skaldjur. Ett av deras tips inför nationaldagen (eller bara en helt vanlig grillkväll) är att grilla tonfisk. Kombinera den med

Fira Sveriges nationaldag med grillad tonfisk från Fiskeläget Läs mer »

så många kalas och bröllop denna tappra tår

Hallonmaräng, somrig tårta från Gateau

På fluffiga marängmoln vilar hallonkronan som en gloria – det är naturligtvis tal om den klassiska hallonmarängen från Gateau. Tänk så många kalas och bröllop denna tappra tårta har räddat. Enligt wikipedia äts tårtor främst för att fira något eller förgylla tillvaron. Detta ädla syfte kan väl även appliceras på sommareftermiddagar, för vad annars behövs firas än värme, ljus och gröna innergårdar? Sockerkaksbottnen är fylld med vaniljgrädde och hallon och överdragen med italiensk maräng Studentbuffé-redo!

Hallonmaräng, somrig tårta från Gateau Läs mer »

eras specialitet är mezerätter. Perfekt för

Mezerätt: rostade kikärtor och aubergine från Bosphorus

Bosphorus Meze Store i Hötorgshallen är som att vandra rakt in i vegetarianernas himmelrike. Deras specialitet är mezerätter. Perfekt för en somrig picknick när du hellre njuter av maten och sällskapet än står och hackar persilja eller mosar kikärtor. En av Bosphorus absolut mest populära mezerätter är deras sallad ”Rostade kikärtor och aubergine”. Salladen innehåller aubergine, rapsolja, kikärtor, kryddor (bl a paprika, vitlök, spiskummin), granatäppelsirap och persilja. Granatäppelsirapen gör att den har en oväntad söt lite kola-aktig smak. En saftig sallad

Mezerätt: rostade kikärtor och aubergine från Bosphorus Läs mer »

Saftig så kallad Mugnani forte från Österqvi

17 maj, Norges nationaldag

Minifest för vårt söte syskon i väst. Saftig så kallad Mugnani forte från Österqvist i Hötorgshallen, en stark knubbig salami med tydlig skärpa som passar utmärkt till spekebordet. På söndag den 17 maj är det dags för våra norska vänners största högtid: den norska nationaldagen. Det kanske känns tidigt att börja planera detta en vecka i förväg men i Norge har planerna sannolikt lagts för månader sedan, den ”syttende mai” är nämligen inget att ta

17 maj, Norges nationaldag Läs mer »