Länder

Ostar med smak av alpäng och bjällerklang

Har du någonsin undrat hur en alpäng smakar? I så fall är det dags att prova någon av Österrikes specialostar! Österrike har en flera hundra år lång osttradition och särskilt i de södra delarna finns många mindre gårdar där kossorna går ute året runt bland blåtonade alptoppar. Jag var i Tyrolen i våras och besökte den lilla ostgården Kasplatzl mitt bland ängsblommorna. Tack vare att kossorna enbart idisslar på tusen sorters blomster, örter, färskt gräs […]

Ostar med smak av alpäng och bjällerklang Läs mer »

Algerisk Merguez från La Gazelle

Merguez är en korv urpsrungligen från Algeriet ”baserad på nöt- och lamm- eller fårkött och kryddad med bland annat spiskummin” om du läser på Wikipedia. Receptet bakom La Gazelles legendariska Merguez i Hötorgshallen är däremot topphemligt. La Gazelle tillagar sina Merguez på lammfärs i egen korvfabrik efter unikt och noga utprovat recept. Resultatet? En himmelsk bästsäljare! Prova själv! Du kan antingen köpa Merguez råa hos La Gazelles Kött och lägga dem i en stekpanna med

Algerisk Merguez från La Gazelle Läs mer »

Fiskeläget, havsdrömmar och reseminnen

Italiensk fiskhandlare i Napoli (pescheria) och gata i Positano. Semestern är förbi men matminnena består. Kanske tillbringades semestern vid Italiens kust, ätandes en citronprydd frittura di pesce (friterad fisk) vid hamnen i Napoli, eller kanske har en Caldereta de Langosta (hummersoppa) avnjutits på en strandbar på en Balearisk ö. Den gemensamma nämnaren för mycket av semestermaten, framförallt den som ätits kring Medelhavet, är att den bestått till stor del av fisk. Det bästa med hela

Fiskeläget, havsdrömmar och reseminnen Läs mer »

a och hennes systrar som jobbar i butiken fö

Hernekeitto med Papuska – finsk ärtsoppa med ylikypsä kylkisilavaa (sidfläsk)

Hernekeitto – finsk husmanskost när den är som bäst! I Finska butiken i Hötorgshallen hittar nostalgiska finska hjärtan produkten Papuska, torkade matärtor till traditionell ärtsoppa. Rosanna och hennes systrar som jobbar i butiken föreslår att den tillagas tillsammans med deras sidfläsk som är så rökigt, saftigt och mört att den mest inbitna baconvägraren blir pånytt-frälst. Ett halvt kilo ärtor kostar enbart 25:- och sidfläsket ligger på 30:-/hg i bit. Fram med fin-faten och silverskedarna! De

Hernekeitto med Papuska – finsk ärtsoppa med ylikypsä kylkisilavaa (sidfläsk) Läs mer »

Krispig, kladdig och ilande söt - tillsamman

Baklava, det sötaste som finns

Baklavan är en underbar dessert. Krispig, kladdig och ilande söt – tillsammans med kaffe förvandlar den vilken tre-fika som helst till en oförglömlig upplevelse. Framförallt energi- och humörmässigt! Ursprungligen kommer bakverket från det Osmanska riket men idag finns den utbredd över hela Balkanhalvön, Mellanöstern och även in mot Centralasien. Desserten består av flera lager filodeg, ett slags tunna veteplattor. Fyllningen mellan dessa varierar från valnötter och kanel till pistach- och mandelkorn. Bakverket glaseras (och konserveras

Baklava, det sötaste som finns Läs mer »

av lufttorkad Iberico-skinka, ljuvliga pinto

Studiebesök på Mercat de l’Olivar i Palma de Mallorca

En av handlarna i Hötorgshallens företagarförening spenderade semestern på Mallorca och passade på att besöka huvudstaden Palmas alldeles egna Hötorgshall: saluhallen Mercat de l’Olivar. Rader av lufttorkad Iberico-skinka, ljuvliga pintox och krämiga röror blänkte i butikernas välfyllda diskar och lokalbefolkningen strosade runt i täta klungor med färskhandlade delikatesser såsom Mallorcansk sobrasada (bredbar chorizo) och beryktade mandelkakor i kassarna. Pata negra-chorizo, krämig Manchego-fårost och berg av saftiga Fuet-korvar hos handlaren Aceitunera Balear. Oliver med musslor, citron-

Studiebesök på Mercat de l’Olivar i Palma de Mallorca Läs mer »

el, om du frågar mig.


En perfekt sensommar

Grekisk sallad med fetaost och tzatziki

Sommarsolen är äntligen här och även om vi är många som har börjat jobba lagom till att den bestämde sig för att titta fram, så har vi ju långa underbara augustikvällar att njuta av. Inte helt fel, om du frågar mig. En perfekt sensommarkvällsmåltid är en fräsch grekisk sallad (Sandins frukt & grönt) med fetaost och olivolja (från t ex Pierias livs), en syrlig hemmagjord tzatziki (fet yoghurt och riven gurka) och en frasig baguette

Grekisk sallad med fetaost och tzatziki Läs mer »

Burrata – gräddiga mozzarellan från 20-talet

Foto: Anders Bergersen Oroa er inte, själva mozzarellan är inte från 20-talet. Det var då tillagningsmetoden uppfanns. Men det är inte förräns nu den gräddfyllda mozzarellan nått den svenska marknaden, och enligt The food people blivit en stark trend för 2015-2016. Burratan gör burgaren till en ännu mer fantastisk upplevelse än den redan var. Området Puglia i södra Italien sägs vara burratans hemort och tanken var att skapa en krämigare mozzarella som inte behövde lagras

Burrata – gräddiga mozzarellan från 20-talet Läs mer »

ylor träffade Johanna på en pub i Nordirland

Taylors and Jones i Hötorgshallen

Pork pies and Cornish pastries Historien om Taylors and Jones börjar med kärlek, precis som de flesta kundernas möte med deras sortiment. Taylor träffade Johanna på en pub i Nordirland och flyttade till Sverige där han tyckte att korvutbudet i Göteborg var bristfälligt. Han började tillverka egna ”bangers” som han sålde på fester och i sitt kvarter. Snart började efterfrågan öka och han införskaffade en van för att kunna köra längre sträckor och leverera korven,

Taylors and Jones i Hötorgshallen Läs mer »

vallfärdar människor på lunchen för att njut

Pasta med vitvinsås, skaldjur och kallrökt lax à la Kajsas Fisk

Kajsas Fisk är med sina över 30 år i Hötorgshallen något av en hallenklassiker. Hit vallfärdar människor på lunchen för att njuta av deras berömda fisksoppa eller någon av deras delikata fisk- och skaldjursrätter. I Hötorgshallens tidning Hallen, nr 3, delar de med sig av en av sina kreationer: en pasta med vitvinsås, skaldjur och kallrökt lax. ”Den här pastan med kallrökt lax är också en fullträff, laxens rökiga smak blir en perfekt kombination till

Pasta med vitvinsås, skaldjur och kallrökt lax à la Kajsas Fisk Läs mer »