Handlare

Så sätter du ihop den perfekta Korvbrickan med Prima Delikatesser

Vad bör tänkas på när en korvbricka är i görningen? Bloggen var förbi och hörde med Kristian, tredje generationens handlare på Prima Delikatesser, om vad som utgör den perfekta ölkorvskombinationen. – Först och främst ska man ta det man själv tycker är gott, och sen ska man ta det motsatta. Nyckeln till den perfekta korvbrickan är variation. Gillar man starkt så ska man balansera ut det med något milt också. En riktigt rökig bondkorv passar […]

Så sätter du ihop den perfekta Korvbrickan med Prima Delikatesser Läs mer »

Fagottino fylld med tryffel

På söndag är det internationella pastadagen (ja det finns en matdag för allt, typ) – ett optimalt tillfälle att prova Carl’s Delis tryffelfyllda pastaknyten; fagottino. Det kan vara den godaste pastan jag någonsin ätit, faktiskt. Fagottino betyder litet knyte på italienska och det är precis så pastan ser ut. Den här är fylld med tryffel och smakar himmelsk bara som den är med lite riven parmesan på toppen. Men vill man piffa till det extra

Fagottino fylld med tryffel Läs mer »

n La Gazelle i Hötorgshallen är faktiskt en

Rösta på La Gazelle i Allt om Stockholms Krogpris!

Hur många lunch- och middagsrestauranger kan stoltsera med att de lagar precis allt från grunden numera? Inte många. Men La Gazelle i Hötorgshallen är faktiskt en utav dem. Varenda potatis skalas innan den gyllensteks och all persilja som garnerar rätterna är helt färsk och omsorgsfullt hackad för hand – inget är fryst eller färdiglagat. Hos La Gazelle är köerna ett faktum. Det går fort att få hjälp men sedan blir det kö bakom en precis

Rösta på La Gazelle i Allt om Stockholms Krogpris! Läs mer »

etariska dagar likaså, för den som inte best

Vegan -> god ost i frukost av Pierias livs

Frukosten är ett mål som är lätt att slarva bort. Vegetariska dagar likaså, för den som inte bestämt sig att köra helt in i de köttfria menyernas universum. Därför är veckans vara en kombination av dessa två luringar: en enkel frukost som dessutom är vegansk. Osten kommer från Pieiras livs på Hötorgshallens nedre plan och kostar 120:-/kg. Den är god som den är, hyvlad, men även underbar i toast då den får smälta till sig

Vegan -> god ost i frukost av Pierias livs Läs mer »

Handlarintervju Himalaya – te, kaffe och choklad

Hos Himalaya är inte lagret proppfyllt. Utvalda lösviktstéer ligger i sina nyanlända och tätförslutna papperspåsar, det är nämligen en av hemligheterna bakom Himalayas fantastiska sortiment: inget står och dammar utan allt är helt färskt. Michaela Johansson-Knutas, ägaren bakom kaffe- och tehimlen på Hötorsghallens nedre plan, menar att smakerna i tet försvinnet om det står för länge. Mittemot butiken står Michaelas bror Andreas och tillreder magiskt kaffe dagligen. Stamkunderna är många och entusiastiska, lika lockade av

Handlarintervju Himalaya – te, kaffe och choklad Läs mer »

otländsk saffranspannkaka innehåller grötris

Gotländsk saffranspannkaka med salmbärssylt

Saffranspannkaka med salmbärssylt är Gotlands landskapsrätt och så smarrig att det suktas i munnen på mig bara av att skriva om den. En gotländsk saffranspannkaka innehåller grötris, grädde, mjölk, honung, ägg, hackad mandel och saffran. Det kan ju tyckas märkligt att en så osvensk krydda som saffran blivit något jättesvenskt. Men faktum är att Saffran funnits på Gotland sedan medeltiden då ön var ett rikt handelscentrum dit exotiska varor kom från hela världen, däribland saffran

Gotländsk saffranspannkaka med salmbärssylt Läs mer »

Tavuk güveç enligt Master Kebab

Tavuk güveç är en klassisk turkisk kycklinggryta som tillagas i lergryta i ugnen och kombinerar enkla ingredienser till något helt magnifikt. Här kommer Master Kebabs bästa recept! Man känner sig verkligen hemma när mamma lagar tavuk güvec, och ärtor tycker jag faktiskt riktigt bra om. Extra gott blir det om det finns ris till också. Tavuk güveç enligt Master kebab Serves: 6 Ingredients 1 hel kyckling (fri från skinn och ben) 1 gul lök 2 potatisar 2

Tavuk güveç enligt Master Kebab Läs mer »

allens egna ristorante blivit omnämnd i SvD

Carls Deli i Svd

Carl’s deli är en fantastisk italiensk lunch-oas på Hötorgshallens entréplan – bara antalet handlare som själva äter lunch där dagligen borde vara en indikator på den fantastiska kok-konst ägarna besitter. Nu har hallens egna ristorante blivit omnämnd i SvD Vin & Mat. Att få ett bord där är enligt artikeln väl värt väntan – inte så förvånande när den ena (Carl Fox) har erfarenhet av att ha varit kökschef på Il Tempo och har varit

Carls Deli i Svd Läs mer »

ågelväg finns klassikerna kalkon, gås, majsk

Handlarintervju med Hellbergs Fågel & Vilt

Hellbergs fågel & vilt är en guldgruva för fågel- och viltfantaster. I fågelväg finns klassikerna kalkon, gås, majskyckling, höna och anka. I viltväg är det ren- och älgkött, hare och hjort. På speciallagret finnes krokodil, struts och känguru… Det är som beskrivningen på Hötorgshallens hemsida om Hellbergs: de är Noaks ark helt enkelt! Här på bloggen har vi provsmakat torkat renkött (perfekt för fjällvandringar) och fått receptet på en perfekt höstig älggryta. I veckan var

Handlarintervju med Hellbergs Fågel & Vilt Läs mer »

Handlarintervju Bosphorus

Bosphorus Meze Store i Hötorgshallen är som en buffé av mezerätter. Om du är vegetarian – desto bättre – Bosphorus är vegetarianernas himmelrike. Deras söta sallad av rostade kikärtor och aubergine eller fräscha gröna hirssallad är bara några av alla mumsiga vegetariska meze-rätter. Men de har så klart även köttigare varianter som den omtyckta tavuk-kycklingen och de turkiska rätterna tepsi börek och mitit köfte.  Och så klart även den söta kladdiga pistagebaklavan – mums! Didem Apak jobbar i Bosphorus butik i

Handlarintervju Bosphorus Läs mer »